Vill äta hälsosamt

Tips för den som...

Hälsorevolutionen

Bok av Maria Borelius
Mycket intressant bok och jag blev otroligt inspirerad att lägga in små ändringar i kosten. Efter två veckor har energin ökat vilket både förvånar men ändå inte.

En del kunde jag inte ta till mig då jag inte kan fackspråket men mycket var väldigt lättillgängligt
Det enklaste sättet för att äta hälsosamt är att inte köpa hel eller halvfabrikat. Oftast så innehåller de en massa onödiga ämnen. Det finns många maträtter som man kan göra själv med råvaror som man valt ut i butiken som inte tar så lång tid att göra eller är svåra. Att röra ihop en enkel pastasås kan man göra på samma tid som pastan kokar (med lite övning) och då vet man exakt vad som är i den. Då har man kontroll på både socker och salt mängd och hur mycket grönsaker som är i. Perfekt för att äta hälsosammare!
En bok som passade mig bra. Jag själv behöver bli bättre på att äta nyttigare och hälsosammare och denna bok har jag lärt mig mycket av
När min make ska gå ner i vikt (man måste själv vilja, viktigt!) så gör jag alltid mat åt honom bestående av kycklingfile och broccoli. Som lunch äter har nutrilett shakes och utöver det äter han bara sallad o grönsaker. Fungerar hur bra som helst, det svåra är att börja, men med stöd och pepp så går det :)
Mitt bästa tips är att ständigt ha nyttiga snacks hemma. Jag upplever själv att suget efter godis och chips blir större när jag är lite småhungrig under dagen men det inte ännu är tid för middag. Jag gillar att äta äpple med jordnötssmör, morötter med hummus eller kanske riskakor med färskost. Sen blir ju allt förstås lättare om man inte har massa onyttiga saker hemma, men självklart får man också äta sånt ibland - men med måtta.
Ta det i små steg! Börja med att skära ned på sötsaker någon dag i veckan. Välj gärna frukt eller nötter eller grönsaksstavar eller oliver istället. Var noga med att äta på regelbundna tider och hoppa inte över mellanmålet. Frukt är jättebra för att minska risken att vilja äta onyttigt snacks.

Viktväktarnas vardagsrätter

Bok av Viktväktarna
Viktväktarna har ett enkelt och flexibelt program för den som vill göra en långsiktig livsstilsförändring. Det är i vardagen det vitlings arbetet behöver ske, så investera i en kokbok från VV.
Enkla och goda recept, inga konstigheter - bara bra mat som skapar medvetande för hur det går att tänka kring matlagning.
Ett lätt sätt att äta hälsosammare, är att äta mer vegetariskt, eller ännu hellre veganskt. Enklast är att helt enkelt fylla tallriken med fler goda grönsaker, men om ni hellre vill äta "riktig mat" och inspirationen tryter, så rekommenderar jag VEGO - ett superbra magasin med massor av goda recept. Finns på biblioteket och även massvis på nätet, om ni inte vill köpa tidningar. En rekommendation är ratatouillebolognese som är full av både grönsaker och svarta linser (blötlägg gärna linserna ett par timmar innan tillagning så blir de ännu nyttigare).
Börja med att lägga till nyttiga saker som grönsaker, bär, nötter mm. Lättare att lägga till saker än ha en massa förbud. På lång sikt kommer du att äta bättre och välja bättre alternativ.
Börja med att lägga till ett nyttigt alternativ om dagen. Det är bättre än att plocka bort allt onyttigt. Då kommer det att bli för stor förändring på en gång och det finns risk att hjärnan börjar skrika efter onyttigheter i stället.

Byt ut läsk mot smaksatt vatten eller te.
Försök att ta några godisfria dagar. Det tycker jag är hur svårt som helst, men då behöver man äta mer "bra" mat för att bli mätt.
Egen odlat och hemma sått är positivt för då vet du hur växterna/maten/grönsakerna/frukten har drivits upp tex utan ogräsmedel och utan insektsgifter och du kan känna dig trygg med det du äter är hälsosamt
Lägg mycket tid på att skriva inköpslistor och vecko eller månadshandla. Undvik spontanköp och snabba oplanerade handlingar då är det lätt hänt att det onyttiga slinker ner i korgen.
Köp helt enkelt inte hem det onödiga och onyttiga! Fyll kyl och skafferi i med frukt, grönsaker, nötter och annat som är gott fast det är näringsrikt samtidigt.
Börja i lagom takt. Byt ut ett mellanmål eller måltid i taget. Detta gör att man vänjer sig och kommer in i nya vanor lättare, vilket gör att det blir lättare att hålla sen.

Viktväktarna

Företag
Jag har använt vikt väktarnas app under ett års tid. Appen hjälper mig att hålla koll på hur mycket mat man äter under dagen framför allt mat som man går upp i vikt av. Sedan har man noll points mat som är hälsosammare som man kan äta mer av. Appen har hjälpt mig att minska mitt sockersug och äta mer hälsosamt.
Ät svenska råvaror som odlats lokalt och där med är i säsong. Handla med så få mellanhänder och ät lite av allt!
Jag rekommenderar att försöka äta så mycket raw food som möjligt och försöka hitta så många kombinationer som möjligt för att inte tycka att det är ensidigt.
Finns många bra böcker för den som vill ha tips och infallsvinklar. Börja i liten skala och med ett litet steg i taget, tänk på att göra hållbara små förändringar som enklare blir en god vana än att göra stora drastiska åtgärder som är svårare att hålla över tid.

Om du har svårt att komma igång själv - ta hjälp av en dietist för att få bra och personlig rådgivning.
Fokusera på att ha rätt mat hemma så blir de så mycket lättare. Har man bara hälsosam mat hemma så kommer det bara vara de man äter. Handla inte heller när sötsuget eller hungern är som värst.
Använd mindre tallrikar och ät bara en portion. Ät mer grönsaker och ät bara godis en gång i veckan. Lördagsgodis!

Lifesum - app

Mobilapp
Jag vill tipsa om att ladda ner en app som ger dig koll på vad du äter. Det finns många olika, men jag gillar Lifesum. Den är gratis och lätt att använda. Du loggar allt du äter och appen räknar ut hur mycket du kan äta varje dag. Du lär dig snabbt vilka livsmedel som är bättre och sämre, och det gör det lättare att välja rätt!
Börja dagen med en fullkornssmörgås med avokado o örtsalt. Frukt på fikarasten innan lunch. Och själva lunchen blir en sallad på så många färgglada grönsaker som möjligt , eftermiddags fikat blir ännu en frukt eller en morot. Middagen kyckling i ugn med en fräsch sallad till. Glöm inte att dricka 2 L vatten under dagen.

Food Pharmacy

Bok av Lina Nertby Aurell och Mia Clase
Man blir så inspirerad att börja äta hälsosamt efter att ha läst denna bok. Så många bra tips och idéer på hur man kan välja nyttigare alternativ och hur man gör det enkelt att äta hälsosamt.

Viktväktarna

Företag
Jag rekommenderar verkligen viktväktarna. De har en app med tips, bra maträtter, och det är lätt att följa ett hälsosamt schema. Man får en syn på mat som är sund och med mpnga bra tips för att ändra sitt beteende.
Det handlar mycket om tillgänglighet och minsta motståndets väg. Se därför till att inte ha godis och liknande hemma, eller om du har det ha det på ett ställe där du inte ser det varje gång du öppnar skafferiet. Ha grönsaker och frukt på en nivå så det blir det första du ser när du öppnar kylen.
Ett tips är att alltid börja i liten utsträckning och testa sig fram känns bra eller blivit en liten form av rutin så utöka din nya hälsovana med ett litet steg, så är chansen större att det blir hållbart.
Lycka till!