Fritt fall

Bok av Anneli Olsson
Alva har blivit dumpad och självkänslan är på botten. Hon vill visa honom att hon inte alls är så tråkig och nojig som han tror. Hon bestämmer sig för att följa med en kompis på en riktigt lång resa. Detta trots att hon är livrädd för att flyga. När kompisen får förhinder funderar Alva på om hon ska skita i resan eller om hon ska kasta sig ut i världen.
Fritt fall är en underhållande och mysig feelgoodroman med härlig humor. Vi får följa resesäljaren Alva som blir dumpad av pojkvännen på ett ovärdigt sätt, via sms, och sedan även får veta att han varit otrogen. På jobbet har Alva en taskig chef som inte heller gör tillvaron lättare. Väninnan Camilla försöker få Alva på bättre tankar och övertalar henne att följa med på en långresa. Alva som är otroligt flygrädd tackar ja efter mycket tvekan. Men det blir inte riktigt den resa som Alva hade föreställt sig...
Rekommenderas för den som gillar feelgood
Så kul att få följa med Alva på hennes resa, för det kändes verkligen som att man var med! En bra, välskriven feelgood som var lätt att fastna i och slutet gjorde ju att man vill ha en fortsättning, typ nu direkt 😉
En bok helt i min smak och jag rekommenderar er att läsa den 😉
En trevlig bok, titeln fyller väl upp handlingen i boken.

Lätt att lyssna på, även i uppspeedad hastighet.
Detta är en riktigt mysig feelgood blandat med svärta, precis som jag tycker om. Det jag gillar mest i boken är att vi får följa huvudpersonen Alvas inre resa, hur hon växer som person och vågar tro på sig själv 💪

Boken innehåller en långresa, vilket gör mig så sugen på sol, värme, träffa nya människor och se nya ställen. Men, tills det går är det väldigt trevligt att få resa med Alva ❤️

Nu väntar jag spänt på att läsa nästa del i den här tänkta triologin.
Alvas värld vänds upp och ner när hennes pojkvän oväntat dumpar henne via sms, som den fegis han är. Hennes bästa vän Camilla föreslår att de ska resa iväg tillsammans för att Alva ska få en nystart och Alva lite ovilligt på idén. Eftersom hon arbetar på en resebyrå går hon till sin chef med förslaget att det här ska bli en jobbresa, blandat med semester och chefen går, även hon, motvilligt med på detta. Resedatumet närmar sig och Camilla tvingas ställa in sin del. Ska Alva åka själv, fast hon egentligen inte vill? Hon försöker komma runt det på många olika sätt men åker till slut och vi får följa hennes resa runt i världen och se henne utvecklas av dem.

Alva som karaktär är spännande tycker jag. Hon har en väldigt tydlig utveckling rakt igenom boken, från väldigt osäker till mer och mer säker på sig själv som person. Detta mycket tack vare alla hon möter under sina resor, men också att hon börjar våga stå upp för den hon är och tycka om sig själv igen. I början av boken vill jag skaka om henne, men ju längre resan går, desto mer börjar jag heja på henne.

Persongalleriet är lagom stort, det är lätt att hänga med i svängarna och alla särskiljer sig ganska stort från varandra. Olsson har lyckats med att gestalta sina karaktärer och ännu mer så i miljöbeskrivningarna. Det är nästan som att man har varit med på platserna och nu knappt behöver resa dit på egen hand. Jag tycker om att Alva är långt ifrån perfekt men att hon gör så gott hon kan utifrån sina egna förutsättningar. Hon är inget vältränat underverk, utan får problem när hon ska ge sig ut på vandring. Hon är inte festens medelpunkt, men träffar ändå bra vänner och inser att folk fastnar för henne på grund av den hon är, inte den hon tror att hon måste vara. Hon tycker inte om att lösa problem eller ta konflikter, men gör det till slut ändå. Och så vidare.

Charlotta Åkerbloms uppläsning är väldigt bra. Det är lätt att hänga med och hon gör inte massa olika röster för de olika karaktärerna, vilket jag gillar.
En fantastiskt fin debut om Alva som ger sig ut på sin livs resa, trots en oerhörd flygrädsla. Boken innehåller fina miljöbeskrivningar och livsberättelser. För egen del blev det lite för hoppigt i berättelsen under själva resedelen.
Fritt fall är en välskriven debut och jag är imponerad. Man blir väldigt ressugen så passar perfekt nu i Corona tider. Det är en feel-good som är underhållande men inte så mycket mer än så för mig, men ibland är det just det man behöver, något lättsmält och underhållande. Språket är bra och med en touch av både humor och djup.
En mysig debutbok i min smak. Alva som man får följa i boken känns både äkta och situationen hon befinner sig i är realistisk. Dessutom väldigt härligt att få läsa om resor och upplevelse, och att få drömma sig bort till den dagen då resor kan bli en del av livet igen! Om jag hade fått önska så skulle Erik fått större utrymme och Dominic mindre. Jag blir samtidigt nyfiken på andra karaktärer i boken och hoppas på en fortsättning..Hur kan chefen få bete sig som hon gör? Och när ska Lisa och Tony få sin beskärda del av motgångar?
Det här var en feelgood i min smak, dvs mysig, händelserik men _inte_ smörig. Alva blir dumpad av sin pojkvän med ett sms, bestämmer sig för att trots allt åka på en långresa med sin bästa vän men det slutar med att hon får ge sig av ensam med mantrat ”ett steg i taget” Jag har aldrig varit på platserna som beskrivs men jag känner att jag är med på strapatserna, ser vad hon ser och lär känna de som Alva lär känna under sin resas gång. En bok om att våga, växa och lita på sig själv. En mycket bra debut av Anneli Olsson
Det här är första delen i feelgood serien om Alva Bergman och jag tyckte att jag inte kom in riktigt i början men sen var det som att jag fastnade i den. Jag älskar den och välskriven är den. Kunde inte släppa den så jag läste ut den rätt så snabbt. Kan varmt rekommendera den och ge den en chans om även du inte fastnar från start. MYCKET BRA skrivet Anneli och tack snälla för att jag fick möjlighet att läsa den. Ser fram emot en fortsättning
Boken handlar om Reseförsäljare Alva Bergman. Som brutalt blir dumpad av sin pojkvän och som grädde på moset tvingas att ensam bege sig i väg på en långresa då väninna får förhinder pga nytt jobb. En resa där hon ger sig ut i en värld av nya platser och främlingar men det blir även en resa själsligt. Att våga göra saker och utmana sug själv, våga lära känna nya människor. Första människa blir Erik på flyget från Sverige. Väldigt härlig/ mysig bok/ miljö att följa med humor. Härlig reseskildring. När hon kommer tillbaks bestämmer hon dig för att säga upp sig i från sitt jobb. Där hennes fd man nuvarande tjej vikariera för henne. Hemma igen får Alva kontakt med Erik igen
Alva är rädd för allt, eller i alla fall väldigt mycket. Nu tvingas hon göra något av det allra värsta - ge sig ut på långresa ensam. Förtvivlad efter en riktigt ful dumpning låter hon sig övertalas av en vän - att komma bort ett tag är precis vad hon behöver. När väninnan får förhinder måste Alva kasta sig ut ensam eller förlora ansiktet och bli känd som en tråkig fegis.

Om att utmana sina rädslor och sitt dåliga självförtroende. Om att trots misstag och misslyckanden komma ut lite starkare på andra sidan och kanske till och med ha lite roligt på vägen.

En känslomässig berg- och dalbana genom Bangkok, Sidney och Nya Zeeland.
Så fort jag nådde bokens sista sida började jag sakna Alva! Jag läste “Fritt fall” i bilen på väg till Kroatien och jag kan säga att den blev snabbt utläst! Alla beskrivningarna av miljöerna och länderna Alva befann sig var jättefina.

Detta är en välskriven och rolig debutroman som även innehåller lite mer seriösa och tunga ämnen. Alvas mod och personlighets-makeover fick mig verkligen att känna power och jag kände ibland stolthet över Alva under läsningens gång. Förutom stolhet fick jag även ta fram skämskudden och fnitter! Detta var en bok som fick mig att känna massor av känslor och jag ville inte att boken skulle ta slut.

Jag skulle vilja rekommendera “Fritt fall” till alla som gillar feelgood, men även alla som kanske nyligen brutit upp med sin partner eller har någon fobi man inte kommer över! Med andra ord passar denna boken många olika slags läsare.
Fritt fall är första delen i en serie om resesäljaren Alva Bergman och det är också författarens debutroman. I boken får vi följa Alva som har det bra tillsammans med sin pojkvän Tony. Eller ja det tror hon i alla fall tills Tony plötsligt dumpar henne via ett sms. Då rasar hennes värld. Men hennes bästa vän övertalar henne att följa med på en långresa och lite motvilligt hakar Alva på. Dock går inget som planerat och Alva tvingas till slut resa iväg helt själv.
Det är en underhållande berättelse om Alva och hennes strapatser som vi bjuds på i boken. Det händer hela tiden mycket runt Alva och det blir en hel del knasigheter. Ibland händer det kanske lite väl mycket. Alva är en ganska osäker person och jag önskar att hon hade tuffat till sig lite mer och inte lyssnat så mycket på andra. Genom Alva får vi följa med till länder jag själv inte besökt, men det känns nästan som jag varit där nu, då författaren beskriver både platser och själva resandet detaljerat. Fritt fall är en lättläst bok om livsval, resor och kärlek som passar perfekt att läsa i hängmattan nu under sommaren!
”Fritt fall” handlar om Alva som jobbar på resebyrån ”Far & Flyg”. En dag får hennes relation ett abrupt slut och Alva bestämmer sig ett tag efter det att bege sig ut på en resa. En resa som innebär möten med nya människor, platser att besöka (order från chefen) och stunder då Alva får bemästra sina rädslor. Efter några veckors resande återvänder Alva till Sverige och hennes liv tar en ny vändning.

”Fritt fall” är Anneli Olssons debut och vilken debut hon gör. Redan under första sidan kände jag att jag hade en fantastisk läsning framför mig. Boken är en riktigt bra feelgood och jag ser fram emot att få läsa om hur det går för Alva i nästa bok.
Jättehärlig debut-feelgood that makes You feel good! Lockar till både svordomar och skratt. Berättelsen slingrar sig fint genom relationer & platser på ett sätt som gör att man kan leva sig in i det. Jag rekommenderar den varmt!
"Fritt fall" är Anneli Olssons debutbok och vilken debut sedan! Vi har nog någon gång varit med om det som bokens huvudperson, Alva, får vara med om, att bli dumpad av sin partner. Och det med bestämdhet. Alva besvarar detta med att ge sig ut på en längre resa i främmande land. Jag känner med Alva, och det känns nästan som om jag varit där själv, i mångt och mycket, både i känslan, och i verkligheten har jag också rest runt i ett av länderna som hon besöker. I boken skildras både den yttre resan och den inre resan på ett förträffligt bra sätt, det är en känslosam och fin feel good bok som nästlar sig in i mitt hjärta. Jag läser ut boken på kortare tid än två dagar och jag ser redan fram emot fortsättningen. Jag vill veta vad som händer med Alva nu...
Lättläst, lätt att ta till sig och fina karaktärer. Jag blir kanske lite partisk då jag bor i Gävle och Alva (huvudkaraktären) också gör det.

En skön bok att läsa under en ledig dag.
Fritt fall är en härlig bok om Alva och hennes frigörelse från vardagens tristess efter att ha blivit fuldumpad av sin pojkvän.
Jag gillade boken mycket, speciellt beskrivningarna av den Nya Zeeländska naturen.
Ser fram emot bok nummer 2.
Historien kändes trovärdig och jag kände verkligen med Alva när hon blev dumpad! Trots den lite tunga starten på boken så finns det en hel del humor som följer med hela vägen. Alva verkar ha ett visst oflyt och hamna i alla möjliga märkliga situationer vilket gav mig många skratt!
Fritt fall är en underbar och underhållande debutroman av Anneli. En roman och feelgood som även innehåller lite mörka undertoner och allvar.

Alva arbetar som resesäljare i Gävle. En dag blir hon plötsligt dumpad av sin pojkvän och livet tar en ny vändning. Hon tar chansen att ge sig iväg på en långresa och här börjar hon sin förändring. Vi får följa hur hon går från ganska introvert till att bli mer öppen och social. Alva förändras och hittar sig själv, hon vågar se vad hon själv behöver och inte bara vara andra till lags - hon börjar lyssna på sig själv!

Fritt fall är en bok full av kärlek, värme, humor och härliga reseskildringar! En bok som det var lätt att tycka om och att stanna kvar i. Anneli skriver bra och målande, både vad gäller person- och miljöbeskrivningar och jag kommer på mig själv att fundera på vem som skulle spela Alva om boken blev film.

Missa inte denna fina debutroman! Längtar efter nästa bok!
”Fritt fall” är en härlig feelgood-debut av Anneli Olsson utgiven på det egna förlaget Tawera. Boken är första delen i en planerad serie om resesäljaren Alva Bergman som blir brutalt dumpad av sin pojkvän och som grädde på moset tvingas att ensam bege sig iväg på en långresa då väninnan får förhinder. En resa där hon ger sig
sig ut i en värld av nya platser och främlingar men det blir även en resa själsligt. Att våga göra saker och utmaningar och att våga lära känna nya människor. Detta är en mysig och härlig feelgood men med en lite cynisk och mörkare underton och en stänk av humor. Det är många gånger som jag verkligen lider med Alva när hon gång på gång hamnar i obekväma, jobbiga och smågalna situationer. Lite Bridget Jones över berättelsen? Vilken fin debut! Med en bra story och härliga reseskildringar. Ska bli härligt att få fortsätta läsa om Alva och hennes äventyr. En feelgood perfekt att läsa på stranden i sommar!
En lättläst och lite smårolig bok som är perfekt sommarläsning i stugan eller på stranden. Om att återupptäcka sig själv vad man klarar av och vad som är viktigt i livet...
Det är en annorlunda berättelse om osäkra Alva som ger sig ut på sitt livs resa och går igenom en utveckling som heter duga. Jag som har backpackat och levt för dagen under flera månader och uppskattar berättelsen i stort. Den är härlig.
Det här är ingen feelgood. Det är en tortyrbeskrivning för någon som räds utlandsvistelser ? Jag är en trygghetsknarkare av rang, den mest vågade semester jag gjort är en veckas charter till Mallis på nittiotalet, och jag skulle inte göra den urflippade resan som görs i boken om jag så fick en miljon. Aldrig. Never. Njet. Inte veta i förväg hur det ser ut där jag ska bo? Dela rum med främmande människor? Hoppa bungyjump? Vandra? Och allting ensam? Ensam!! Där människor inte förstår mitt språk? Oj, oj, oj. Men jag förstår hur huvudkaraktären Alva (som har många likheter med mitt hariga jag) växer enormt av det här. Och det är tydligt att författaren rest i sina dagar. Det ligger gedigen research bakom storyn, och jag är verkligen DÄR när allting sker. Jag känner lukterna, vet hur det ser ut och känner höjdskräcken och allt det andra. En mycket välskriven debut, och jag ser fram emot nästa del i serien!
Feelgood när det är som bäst, ett måste i hängmattan i sommar. Drar på smilbanden gång på gång och älskar det träffsäkra språket. Ser fram emot fler böcker om Alva.
En bladvändare som suger tag i dig & får dig med på en resa till andra sidan jorden men också känslomässigt"
Som en spännande resedagsbok i roman form. Jag tänkte först: är det inte lite väl ingående o mycke beskrivning av minsta lilla?. Svar- nej. Det har en mening. Det greppar verkligen tag i en, suger in en i boken på ett magiskt vis, i Alvas liv, i Alvas känslor. Man är där. Man skrattar med henne, man gråter med henne, blir arg och ilsken då hon blir det. Man blir ett med henne.