Feber

Bok av Johan Brännström

När inrikesreporter Mikaela Sköld kommer hem från jobbet är hennes dotter Vanja mystiskt försvunnen. Polisen har få ledtrådar men Mikaela hittar bevis som pekar mot internets mörkaste delare - Darknet. Sökandet efter dotter tar henne djupare och djupare in i en farlig och depraverad värld hon aldrig kunnat föreställa sig, och om 24 timmar börjar nästa show i The Red Room.

3 utgåvor
Välj utgåva
FeberSvenska - Inbunden
ISBN: 9789177751236
FeberSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789179456696
FeberSvenska - Okänt
ISBN: 9789177751458
Vilket bra jobb författaren har gjort. Dyker ner i en olidlig spänning, ner i den mörkaste världen, som ibland gör mig mörkrädd. En bladvändare och nagelbitare utan dess like. Som förälder gör man allt för att hitta sitt försvunna barn. Och helst lite till än vad som går. Boken är välskriven och skriven på ett sätt som fångar läsaren från första stund. En enastående bok!
Mikaela, som jobbar som reporter, lever ensam med sin 12-åriga dotter Vanja.

När Vanja blir sjuk I feber, får hon vara själv hemma, för Mikaela har mycket på jobbet, och svårt att vara hemma.
Vanja känner ett obehag när hon är själv hemma, det känns som någon är där.

Efter jobbet skyndar sig Mikaela hem. Men hemma finns ingen Vanja. Hon är försvunnen. Hon ringer runt till alla, men till slut kopplas polisen in.

Mikaela gör allt hon kan själv, vilket gör att hon kommer allt djupare in i en farlig, mörk och hemsk värld.
Tiden håller på att rinna ut, innan The Red Room öppnas igen.
Tick tack, tick tack......

Wow, sååå obehaglig och spännande. En riktig fullpoängare. Det riktigt kryper in under skinnet. Sitter på helspänn och lyssnar på alla ljud jag hör, och skrämmer upp mig själv. Men som jag gillar det.
En riktig bladvändare som inte går att lägga ifrån sig.

Har du inte läst den så gör det!
Mikaelas tolvåriga dotter Vanja är sjuk och får vara ensam hemma när Mikaela måste gå till jobbet som reporter på Sveriges största nyhetsbyrå. När hon kommer hem är Vanja försvunnen.

Polisen inleder genast sökandet men har inte mycket att gå på. Mikaela kan inte sitta sysslolös och börjar göra efterforskningar på egen hand. Spåren pekar mot Darknet, den mörkaste delen av internet där det förekommer saker så vidriga att de knappt går att föreställa sig. Vem är det som har Vanja och vad kommer hända med henne?

Feber är Johan Brännströms debut och det är en bra sådan. Historien fångar snabbt mitt intresse och gör att jag vill läsa vidare. Det är lagom långa kapitel och spänningen stegras efterhand så det blir allt svårare att lägga ifrån sig boken. Den öppnar mina ögon för en verkligt otäck värld jag inte ens visste fanns och det blir extra svettigt när Mikaelas jakt efter dottern blir en högst påtaglig kamp mot klockan.

En liten fundering jag har är över pitbullterriern som nämns i boken som vägandes hundra kilo. Inte många hundar som väger hundra kilo och definitivt inga pitbulls. Men det var bara liten detalj i en övrigt välskriven och spännande deckare som jag hoppas inte är den sista av Johan Brännström.
Bokrecension — ”Feber” —boken handlar om Mikaela, hon arbetar som journalist på en stor nyhetsbyrå. Hon är dessutom ensamstående mamma till Vanja, hennes tolvåriga dotter.

Dottern är hemma från skolan, sjuk i feber, eftersom hon dessutom är tolv så får inte Mikaela vabba med henne. Det gnager på Mikaelas samvete att hon inte kan vara där.

En dag när Mikaela kommer hem är Vanja försvunnen. Någonting i försvinnande pekar på en kontakt med en person via nätet, en person som Mikaela tror är Vanjas vän, men som ganska snart visar sig vara något annat.

Allt tyder på en fruktansvärd historia som handlar om The red room, darknet och andra platser på nätet som väcker kalla kårar.

Jag tackar min lyckliga stjärna att mina döttrar är vuxna och har klarat sig ifrån detta. 😱😱 Det här är en bok som är så fruktansvärt bra, grymt spännande och som gör en skräckslagen. Det går inte att sluta läsa... 📚📚 Jag tycker att boken är bland den bästa jag läst. #skräckslagen #feber #urläskig #älskarden

Den får 🟣🟣🟣🟣🟣 av fem möjliga. Så bra är den.

Tack för en grym, fantastisk och nervkittlande lässtund, jag ville aldrig sluta!! 📚📚@johan_brannstrom_forfattare

Tack för recex @ordfrontforlag det är ett privilegium att få dela med mig av mina recensioner! 📚🌸
Betyg 4
Efter en inledning som sätter nivån behöver författaren bara trycka på rätt knappar för att få mig som läsare att sitta som på nålar. Och tro mig det gör han.

Tolvåriga Vanja har feber och är hemma från skolan. I sin ensamhet tycker hon sig både se och höra saker som inte borde vara där.

När Vanja sedan försvinner spårlöst skruvas spänningen upp ytterliggare. Vanjas mamma Mikaela arbetar som journalist och när hon börjar undersöka dotterns försvinnande hamnar hon på Darknet. Och till slut förstår hon att det finns en klocka som tickar - de måste hitta Vanja innan tiden är ute.

Under resans gång tvingas Mikaela konfronteras med sitt eget förflutna och den hemlighet hon dolt även för sin dotter.

Spänningen som byggs upp i början av boken håller boken igenom. Det är inte de stora vändningarna eller våldsamheterna som gör det utan snarare vetskapen om vad som kan hända, vad som kommer att
Men hörrni, vilken bladvändare. Satt uppe alldeles för sent på fredagskvällen efter jobbet för att läsa klart boken 🙌🏻
.
Mikaela Sköld är reporter på Sveriges största nyhetsbyrå och ensamstående till sin tolvåriga dotter Vanja. Att bolla jobb och föräldraskap är inte alltid det lättaste och den dag får hon lämna sin sjuka dotter ensam hemma. Men när hon kommer hem så är en förälders värsta mardröm sann, Vanja är borta och det finns inte ett enda spår. Polisen och Mikaelas sökande leder tillslut till de mörkaste delarna av darknet där de allra ljusskyggaste och vidrigaste av typer gömmer sig. Vad är Red Room och vad kommer att ske där när klockan tickar ner på noll?
.
Jag får stämma in i hyllningskören och säga att Johan har verkligen lyckats. Att skriva en bok som man läser med andan i halsen är skickligt. Hade det inte varit för att jag skulle jobba så hade jag läst den i ett svep och jag höll på att missa min hållplats med tunnelbanan för att jag var så inne i bokens värld. Jag ser väldigt mycket fram emot att läsa mer av Johan.
Betyg 5
Detta är en debut från Johan Brännström och jag blir riktigt imponerad över att det är just det, en debut. Den är otroligt bra, och spännande och riktigt obehaglig på riktigt. Historian är inget, jag i allafall, har läst tidigare.

Det är en helt enkelt en mycket bra spänningsroman. LÄS!
Oj, oj oj! Så otroligt spännande, obehaglig och fängslande debut! Feber känns välgjord och genomtänkt och varje detalj i boken är spännande. Jag kan stark rekommendera denna om man vill läsa något skrämmande och spännande.

Alla karaktärer har ett trovärdigt djup och jag ville följa varje litet steg i utredningen kring Vanjas kidnappning. Jag kunde inte lägga ifrån mig boken, så otroligt spännande!

Feber är en fantastiskt deckardebut, och jag kan inte göra annat än rekommendera den. Jag hade svårt att somna med boken i tankarna, allt på grund av den välgjorda och obehagliga handlingen. Stark tips!
Vilken bra bok! Och att detta är en debut bådar gott för framtiden.
Den är väldigt spännande, den är otäck och har en i sitt grepp. Det går inte sluta och ta en paus, man måste läsa vidare. De sista 100 sidorna kunde ingen få mig sluta läsa.
Jag tycker den har mer än att vara en bra deckare/spänningsroman/skräckroman. Den är väldigt välskriven och person- och miljöskildringar som gör att man lätt lever sig in i boken.
Den är även skrämmande aktuell och ger en insyn i en värld man vet väldigt lite om. En pedofil- och sadistvärld djupt gömd undan allmänhetens ögon. Vet vi vad våra barn gör på nätet? Vilken insyn har man?

Jag ser fram emot fler böcker!
Helt klart den bästa bok jag läst på mycket, mycket länge.
.
Handlingen är så verklig att jag stundtals mådde fysiskt dåligt & boken är så grymt spännande att jag sträckläste (lyssnade) utan minsta avbrott.
.
Boken handlar om Reportern Mikaela, ensamstående mamma till 12-åriga dottern Vanja. Dottern får scharlakansfeber & blir hemma från skolan men Mikaela jobbar ändå. Vanja chattar med sin klasskompis & bestämmer sig för att ses då de båda är hemma & sjuka från skolan.
Samtidigt har Vanja & Mikaela bestämmt att de ska gå på bio på kvällen men när Mikaela slutat jobba & kommer hem är Vanja borta.
Nu följer en rejält grym & spännande jakt på Vanja där internet & "darknet" är högt inblandat.
Nu skriver jag inte mer men boken är så bra & gillar du ruskigt bra svensk deckare är denna bok bara att läsa!!
Betyg saknas
Johan Brännströms debutroman ”Feber” är ruskigt spännande, väldigt välskriven och mycket bra. Den här boken kvalar in som en av de läskigaste böcker jag någonsin läst. Den var extra otäck för mig att läsa eftersom jag har en bonusdotter i samma ålder som bokens Vanja.

”Feber” handlar om Mikaela Sköld som är inrikesreporter på Sveriges största nyhetsbyrå och ensamstående mamma till tolvåriga Vanja. En dag när Vanja är ensam hemma eftersom hon är sjuk och Mikaela inte får vabba så försvinner Vanja från hemmet. Spåren leder till Darknet, den dolda sidan av internet. Mikaela får en länk som leder till en sida med en röd dörr. En klocka tickar ned till nästa grymma show, vågar du titta?

The Red room är ett rum där anonyma människor kan betala med Bitcoins för att se unga människor bli torterade i direktsändning. Usch så hemskt! Det är skrämmande att det finns folk som är så avtrubbade att de vill betala för att se någon de inte känner misshandlas. En annan skrämmande sak är hur lätt någon kan kapa någon annans identitet på snapchat m.m. och t.ex. låtsas vara ditt barns klasskamrat. De tror att de pratar med en kompis men i själva verket är det någon helt annan på andra sidan skärmen. Till alla föräldrar med surfande barn där hemma kolla upp vad ditt barn gör på internet, det kan vara farligare än man tror där ute.

”Feber” är en bok som kommer finnas med mig länge.
Handlingen är otäck då det rör sig om barn som far illa. Men jag tycker den är bra skriven och inte riktigt lika otäck som jag trodde. Tänk att ens barn försvinner spårlöst från hemmet - en förälders värsta mardröm... Spåren leder till Darknet och det nystas upp trådar som leder till det ena och det andra. Det jag inte kan relatera till riktigt är att mamman ifråga ändå är såpass "lugn". Kanske är det bara jag, men jag tror att man hade mått sämre i den situationen och inte gjort en del av sakerna som hon gör. Men som sagt, det är ett bra driv och spänning i boken och man får en liten inblick i Darknet.
Betyg saknas
Ännu en välskriven, svensk spänningsroman där jag får påminna mig själv om att detta faktiskt är en debutbok och att det inte är en etablerad författares verk.⁣⁣ Boken jag pratar om är Feber av Johan Brännström som jag sträckläser och har svårt att släppa. Det är spännande, lättlyssnat och jag har inga problem med att hänga med i handlingen⁣⁣. Jag noterar att det inte är första gången denna sommar som jag läser om barn som råkar illa ut på liknande sätt. Som mamma vill jag så gärna tro att detta i n t e är ett realistiskt scenario, men jag inser samtidigt att det nog tyvärr är en potentiell realitet.⁣⁣
⁣⁣
Jag kan vara gratulera dig som ännu inte läst Feber. Du har några spännande timmar framför dig!⁣⁣⁣⁣
Jag läser gärna mer av Johan Brännström, med eller utan Mikaela Sköld som huvudperson.⁣⁣
I feber får vi följa en mammas värsta mardröm när hennes dotter en dag försvinner och en mörk och skrämmande värld plötsligt blir en del av hennes. Feber fängslar läsaren från sida till sida och det är svårt att i mitt fall att sluta lyssna på den. Den är stundtals skrämmande, obehaglig och äcklande men jag måste bara få veta vad som kommer att hända. Brännström har verkligen förmågan att fånga läsaren genom sin välskrivna text och den välarbetade faktagranskningen. Som läsare ges man en tydlig bild av hur Internets undre värld kan fungera i dennes mörkaste stund. Något som kan få den starkaste att bli svag. Att detta är Johan Brännströms deckardebut är svårt att tro. Ser mycket fram emot att läsa mer av Brännström i framtiden.
Betyg 4
Feber är pulshöjande och nervpirrande läsning, och något av det obehagligaste jag läst på länge. Jag är inte särskilt lättskrämd när det gäller böcker, men här satt jag med andan i halsen. De inledande kapitlen, innan Vanja försvinner, är bland det mest spännande jag läst. Spänningen ökar gradvis, och man bara vet att snart kommer något hemskt att hända. Olidligt!
Mikaela råkar ut för varje föräldrars värsta mardröm. Hennes dotter försvinner spårlöst. Vart är Vanja? Hittas hon i tid? Jag tycker att handlingen i denna bok är väldigt mörk och ruggig. Jag drar mig nästan från att läsa ut den. Men svaret att få veta vart Vanja är gör att jag slukar boken. Jag blir riktigt rädd när jag läser boken. Tycker att den har det mesta som en bra thriller ska innehålla. Spänning,intressanta karaktärer och många vändningar. Den innehåller många olika brott. Kidnappning,tortyr och mord. Boken är inget för känsliga personer. Barn far illa och sådant tycker jag är jobbigt att läsa om. Jag tycker att boken är svår att läsa på grund av det. Boken är stark och välskriven. Jag önskar att jag som läsare fick lära känna karaktärerna bättre. Tycker att Mikaela verkar vara en tuff kvinna. Boken är lättläst och har korta kapitel. Det tycker jag gör så att spänningen höjs. Boken är mycket bra. Jag sitter på nålar under hela läsningen. Min puls ökar för varje sida.Boken ger mig gåshud. Så spännande tycker jag att den är. Att detta är en debut märks inte. Jag trodde att författaren hade skrivit fler böcker. Detta är en helgjuten thriller. En författare i högform. Som jag ska läsa fler böcker av. Jag rekommenderar varmt boken Feber.
Mikaela är ensamstående mor till dottern Vänja. En helt och hållet självvald livssituation, förvisso, men ett krävande jobb som nyhetsreporter gör att hon ständigt måste kämpa för att räcka till som mamma. Den tolvåriga flickan ställer alltmer komplicerade frågor om vem som är hennes pappa, ett ämne Mikaela vill undvika till varje pris.

När Vanja lämnas ensam hemma med feber ökar tyngden på Mikaels samvete ytterligare. Trots all kärlek och trygghet hon försöker ge är det svårt att kompensera för en frånvarande förälder. När hon kommer hem från jobbet och upptäcker att hennes sjuka dotter är försvunnen är det som att mattan under hennes fötter rycks undan. Polisen manar till lugn och påbörjar en sökinsats, men trots att flickan mest sannolikt gått hem till en kompis utan att meddela ger sig inte oron. Mikaela kan inte släppa tanken på att mannen hon en gång flydde ifrån till sist har hittat dem.

Det är ett skrämmande scenario kring barns aktiviteter på nätet som rullas upp i Johan Brännströms spänningsdebut Feber. Relationen mellan mor och dotter är fint skildrad och fångar komplexiteten i frihet under ansvar, för Vanjas oskyldiga sökande efter sällskap och en pappa som bara finns i hennes drömmar leder henne in på farliga vägar. Aktiviteten på nätet och svårigheten i att som förälder ha insikt och överblick blir den brännande punkten, men boken handlar också om vad vuxna vill se och om förväntningar och förhoppningar som slår helt fel. Feber är en thriller om en av våra värsta mardrömmar återberättad med frenesi och inlevelse, och dessutom kryddad med några riktigt snygga vändningar som skakar om premissen och överraskar ordentligt. Välgjord och viktig är två ord som sammanfattar Johan Brännströms lovande debut.
Mikaela är reporter på Sveriges största nyhetsbyrå. Hennes dotter Vanja är 12 år och har växt upp utan sin pappa. De bor i Gamla stan i Stockholm och när Vanja får feber måste Mikaela lämna henne ensam hemma. När hon kommer hem är Vanja borta. Polisen möter en svår utredning som tar dem till den mörkaste delen av internet, Darknet och det mytomspunna The red room. Är det verklighet eller fiktion?
Det här är årets mest spännande bok! Den går inte att lägga ifrån sig och på två dagar är den utläst. Författaren lyckas skapa en andlös stämning och bitvis är den otäck men beroendeframkallande. Sista delen av boken samt slutet är bland det bästa jag läst. Boken får 5/5 i betyg.
Feber av Johan Brännström

Mikaela Sköld är ensamstående mamma till Vanja 12 år och de bor i Gamla Stan i Stockholm. Mikaelas liv har varit ganska destruktivt så hon och Vanja har egentligen inte den nära relation till varandra som Mikaela tror. En dag blir Vanja sjuk och får hög feber men som inrikesreporter på Sveriges största nyhetsbyrå som just vid detta tillfälle har en stor story i fokus, lämnar hon Vanja hemma ensam. När Mikaela kommer hem från jobbet är Vanja spårlöst försvunnen och hon börjar en förtvivlad kamp för att hitta sin dotter. Hon dras in i en mörk värld på Darknet och på sidan Red Room finner Mikaela skrämmande innehåll.

En riktigt bra och spännande bok som tar upp den skrämmande sanningen om vad som kan gömma sig på internet, där barn bli indragna själva eller genom att någon annan drar in barnen. Vem som helst kan vara förövare: vanliga arbetare precis som högt uppsatta i samhället. Människor utan känslor för barn, bara om pengar och de har även stor kunnighet att ordna med stora nätverk av olämpliga människor som tar varje tillfälle i akt att utnyttja svaga och oskyldiga barn.
Detta var en uppfriskande debut! Poliser som varken super eller skiljer sig, en helt vanlig ensamstående morsa med ett mörkt förflutet, en ALS-patient och tonårsbekymmer. Trovärdigt, tempofyllt och sanslöst otäckt. För en gångs skull får man följa föräldern till ett försvunnet barn.. i vanliga fall ligger fokus på polisen och deras sökande.. det får vi i och för sig också följa men här får man även en annan sida och det är engagerande!
Wow!! Det här var grymt spännande. Riktigt ruggigt och så vidrigt. Johan Brännström har skrivit en "bara-ett-kapitel-till-bok". Jag kan helt enkelt inte lägga den ifrån mig. Handlingen är såå himla vidrig och jag förfasas över hur till synes normala människor kan vara så sjuka. Att det finns en marknad för sån grymhet i de mörkaste delarna av nätet är nästintill omöjligt att ta in.
Att huvudkaraktären Mikaela Sköld beter sig destruktivt och super sig full på krogen är inget jag ifrågasätter i den situation hon befinner sig i. Dock reagerade jag på att hon går på en fotoutställning med en väninna, och därefter äter på restaurang och dricker vin och småpratar. Det kändes inte som en trovärdig aktivitet för en förälder vars barn precis blivit kidnappat. Men det är min uppfattning och det är inget som stör helhetsintrycket av boken. För boken är riktigt bra och jag är på helspänn från första till sista sidan. Feber får ☕☕☕☕ + en påtår samt en 🍰 för det snygga omslaget.
Spännande och hemsk på samma gång, man kan inte sluta läsa då man en gång börjat.

En kvinna vid namn Mikaela bor ensam i en lägenhet i Gamla stan med sin dotter och jobbar som journalist på en tidning har haft det jobbigt innan hon fick veta att hon var gravid med hennes dotter, hon blev misshandlad av en polis som tillslut hon fick nog och gjorde en anmälan och han fick fängelse.

En dag så fick sin dotter som är 13-14 år feber och det visade sig att hon scharlakansfeber och fick vara hemma ifrån skolan men Mikaela måste jobba.
En dag då Mikaela skulle gå på bio med sin dotter då hon mådde lite bättre så var hon försvunnen, hon svarade inte på sin mobil eller på sms hon skickade.

Hon började en kamp för att finna sin dotter som hade feber och därav var hon enormt orolig för henne.
En kamp som hon inte kunde släppa och kämpade och kämpade.
Hon fick kontakt med sitt ex, exet som misshandlade henne.

Vad kommer att hända med hennes dotter? Det får ni nog allt läsa själva och ni kommer inte att ångra er att ni börja läsa denna bok!