Tistelhonung

Sara Paborn 

Den här boken flätar samman två kvinnors öden. Sommaren 1955 har en 17-årig tjej vid namn Veronika sin allra första romans med en konststudent. 64 år senare åker den skandalomsusade relationscoachen Ebba till Bjärehalvön för att intervjua en gammal kvinna om livslång kärlek. Den äldre damen vill dock hellre berätta om sin ungdomsromans som försvann för många decennier sedan.

2 utgåvor
Välj utgåva
TistelhonungSvenska - Inbunden
ISBN: 9789100179380
TistelhonungSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789178275304
Tistelhonung är en av de nominerade böckerna till Årets bok 2020 och den har uppmärksammats en hel del på sociala medier. Jag har sett ett antal översvallande recensioner på boken, vilket gjort mig nyfiken på den samt gett mig en del förväntningar. Kanske var mina förväntningar lite för höga, för när jag läst ut boken är det med ett viss mått av besvikelse som jag slår igen den. Det är en trivsam roman i makligt tempo som berättas. Det är starka kvinnoöden och gammal kärlek som aldrig glömts och vi får följa Veronika år 1955 i Båstad när hon träffar Bo och ljuv kärlek uppstår. En romans som lämnar ett stort avtryck och som Veronika berättar om för journalisten Ebba år 2019 när de träffas för en intervju. Deras öden vävs ihop och blir till en fin enhet till slut. Berättelsen har egentligen alla förutsättningar för att bli en hit för mig, men ändå så blir den inte det. Jag blir inte berörd av berättelsen och jag känner heller inte med karaktärerna vare sig på ett positivt eller negativt sätt. Jag önskar att jag hade antingen tyckt om dem eller starkt ogillat dem för att känna lite mer. Nu blev det istället en helt okej läsupplevelse som tyvärr inte kommer stanna kvar hos mig efteråt. Men jag är ändå glad åt att jag har läst den och fått bilda mig en egen uppfattning!
Efter att relationsexperten Ebbas eget äktenskap kraschar hamnar hon i ett vakuum där hon driver planlöst genom tillvaron och greppar efter de halmstrån som fortfarande finns kvar. Tidningen hon skriver för vill avsluta det sista fasta uppdraget, men erbjuder henne ett frilansknäck. Ebba hittar en äldre dam vid namn Veronika att intervjua om livslånga, lyckliga äktenskap. Hon ger sig av till Båstad men har egentligen en helt annan historia i huvudet; den om Veronika och den ungdomsförälskelse hon annonserat efter i hopp om att på ålderns höst återuppta kontakten med.

Sommaren 1955 arbetar Veronika på sin mammas pensionat i Båstad. Det är en slitsam skuggtillvaro eftersom den lata men glamourösa kusinen Francine oftast är den som hamnar i blickfånget. Men när konststudenten Bo flyttar in förändras allt. Surret från bisvärmen som har invaderat byggnaden ackompanjerar pirret i Veronikas kropp. Nästan över en natt växer hon upp och den heta sommaren kommer att lämna minnen och avtryck som följer henne genom hela livet.

Sara Paborns nya roman är en välformulerad och finstämd berättelse som andas feelgood, men som samtidigt har ett djup som snarare drar den mot de mer traditionella romanernas bokhylla. Atmosfären som skapas av detaljrikedom och gestaltningen av små men väl utvalda skärvor ur människornas vardag andas sommar. Tistelhonung är en roman som trollbinder och det finns en påtaglig närvaro som gör att läsaren närapå kan känna värmen, höra binas surr och skönja 50-talet genom ett nostalgiskt filter. Tistelhonung är en till synes enkel historia om vanliga människor som genom ett förstklassigt författarhantverk slipas, likt kol som förvandlas till en diamant.
Tistelhonung är en varm relationsbok som får mitt hjärta att blöda lite extra. Ebbas är en relationsexpert vars liv kraschat efter att ha följts sitt hjärta med skandal till följd.
Veronica är 80 år och blir intervjuad av Ebba om livslång kärlek men berättar istället om en försvunnen kärlek.

Jag blev nog lite förälskad i berättelsen och den varma känsla Ebbas och Veronicas historier ger mig. När en bok berör något som mycket väl skulle kunna vara en sannberättelse så tycker jag om den extra mycket. Feelgood utan att smörig.

Denna bok hade jag turen att vinna vid en av Omnible givaways - Tusen tack för det!
Det här är sommar i bokform. Handlar om till viss del förbjuden kärlek, vänskap och att inte veta vad man vill eller ens vem man är. Att vara osäker och ångra alla val man har gjort. I boken får vi följa Ebba, journalist i Stockholm som har gått emot sina egna råd som kärleksexpert och står utan jobb och lycka, och Veronika som skriver in till en tidning och undrar om hennes ungdomskärlek fortfarande finns kvar i livet efter återkommande drömmar om honom. Ebba får en chans att intervjua någon om livslång kärlek och väljer att åker ner till Veronika i Skåne för att höra hennes historia.

Vi får också följa Veronika som ung och sommaren 1955 som formade och förändrade henne föralltid. Finns ungdomskärleken fortfarande kvar?

Berättelsen är bitvis väldigt tung då båda huvudkaraktärerna har mycket självhat och ångrar mycket, men den är skriven på ett väldigt humoristiskt vis.

Sen vet jag ärligt talat inte om jag kände mer för boken för att den utspelar sig i mina trakter men det bara var något med den som jag inte kan sätta fingret på.
Tistelhonung är en varm, generös och inkännande roman där två historier har passion som gemensam nämnare. I den här berättelsen bjuds vi på en härlig mix av allvar, klurigheter men vi får även en rejäl dos av humor och glädje.
Samspelet mellan de olika personerna beskrivs både med ödmjukhet med även med ett viss mått av sarkasm.

Berättelsen utspelar sig både 2019 och 1955. Dels får vi hänga med Ebba, en relationsexpert med två kraschade relationer bakom sig och hennes spännande mötet med den gamla damen Veronika.

Jag fastnade direkt för den här starka skildringen och hade svårt att lägga i från mig den. Därför laddade jag också ner den på storytel för att även kunna hänga med dessa damer under mina promenader. Boken är föredömligt inläst av Emma Peters och kan även den rekommenderas, hon läser fantastiskt.

Sammanfattning: En berättelse som kommer hänga med mig länge då den verkligen gick in i djupet hos mig.
Välskriven, varm och med en gnutta humor och ironi. Den är en roman som man inte vill missa. Läs den!