Solsken och parmesan

Bok av Christoffer Holst
Den före detta dansbandsstjärnan Rasmus och hans syster Hilda bestämmer sig för att åka på en matlagningsresa till Toscana. Rasmus vill komma över sitt ex och Hilda vill ge utlopp för sin passion. Men redan på Arlanda går resan snett. Istället för Toscana skickas de på en matlagningskurs i Öregrund i Roslagen. Deltagarna kommer snabbt varandra nära, men snart avslöjas deltagarnas hemligheter….
Feelgood som även bjuder på lite djup. Lättläst men tänkvärd bok om ett gäng som ska på matlagningskurs i Toscana men hamnar i Öregrund. Ganska förutsägbar men har ett språk som flyter på bra och är skämtsamt samtidigt som han berör djupa ämnen.
Så mysig feelgood. Härliga karaktärer, en lockas och inspireras av all god mat som lagas och miljöbeskrivningarna är underbara, trots att Toascana blev Öregrund! Christoffers böcker blir bara bättre och bättre, rekommenderar!
Om du vill läsa något mysigt och bra, rekommenderas Solsken och Parmesan av Christoffer Holst.

Handlingen är lagom förutseende, karaktärerna fina, orden är välskrivna så att texten flyter fram. Miljöerna är vackert beskrivna och maten gör dig hungrig. Detta är helt enkelt en perfekt feelgood! Jag lyssnade på boken och Anja Lundqvist läser in den väldigt bra.
Lättlyssnad och gemytlig...en riktigt bra feelgood som förvånar!
Den har mycket och den ger en helt ny bild av tema-resor. Så mycket positivt att jag känner att den resan hade varit något för mig.
En brokig skara människor är på väg till en matlagningskurs i Toscana men hamnar istället i den lilla staden Öregrund och där verkar det mesta gå snett.

Rasmus är en avdankad dansbandsstjärna som har svårt att komma över sitt ex. Hilda tycker inte att jobbet som kock på en förskola ger henne utlopp för sina drömmar.

Det här är en underbar feelgoodspärla som är skriven med inslag av kärlek, humor, sorg, smärta och hemligheter. Christoffer har fått till härliga karaktärer som jag lär känna och tycker om och underbara beskrivningar av miljöer som gör att jag dras tillbaka till mina somrar i Öregrund under uppväxten och alla fantastiska matsituationener som får munnen av vattnas och magen att börja kurra.

För mig blev det här en bok som jag sträckläste och som är en riktig bladvändare. En feelgood som uppfyller alla krav för att bli så där mysig och som gör att man mår riktigt bra när man slår igen boken efter sista sidan.
Vilken underbar bok! Man lär verkligen känna karaktärerna och dras med i förvecklingar, kärlek och mat.

Rasmus och Hilda, man kan inte annat att gilla dem, ja resten av gänget också såklart.

Läs den, den är så härlig!
Om du letar efter feelgood-läsning som:
1. Får dig att skratta
Eller...
2. Gör dig vrålhungrig (Främst på pasta 🍝🤤)
Eller...
3. Får dig att undra om dansbandsmusik verkligen var så hemskt som du minns det. (Alltså, jag tror jag har en gammal Barbadosskiva i hyllan... Kanske ska sätta på den 🤔)
Då kan du sluta leta nu! Du ska läsa eller lyssna på Solsken och parmesan av Christoffer Holst för han har återigen lyckats skapa en riktigt härlig och humoristisk feelgoodpärla till bok!
Christoffer Holst är mästare på feelgood!

I denna bok har han lyckats samla ett härligt gäng som alla vill lära sig laga mat från Italien, men de lär sig så mycket mer än så. Jag älskar huvudkaraktären Hilda, hon känns så verklig och jordnära. Rasmus tycker jag också om. Jag läser gärna mer om båda karaktärerna i framtiden.

Solsken och parmesan är en underbar mysbok som passar att läsa under alla säsonger! Läs den på sommaren under ett parasoll eller läs den på vintern och längta efter vin och italiensk mat!

Maximal mysfaktor!

Solsken och parmesan får 5/5 stjärnor!✨
Om man sätter det i sitt perspektiv, i sin egen kategori, så är det en bra bok. Lättläst, jag tror jag betade igenom hela på mindre än två dygn med jobb och allt. Karaktärerna är sympatiska, mjuka och tydliga, särskilt dialogerna ger verkligen liv åt personerna den här historien centrerar runt.
Det är stundvis väldigt lyckligt, lite tillrättalagt, egentligen alldeles för enkelt. Men det är skönt. Jag påminns om att ibland är livet, faktiskt!, enkelt.
En av favoriterna blir denna bok i år. En härlig liten pärla bland de feelgoodsböcker jag har läst i år. Boken har en härlig kompott av både glädje och sorg, liksom humor och hemligheter. "Solsken och parmesan" gav mig många skratt under läsningens gång och när jag avslutade boken hade jag ett leende på läpparna. Så mitt råd är: Läs den!
En mysig feelgood som jag med lätthet tog mig igenom då den skrivs med humor som aldrig gör den långtråkig. I boken får vi främst följa Hilda och Rasmus, men även fler karaktärer får utrymme i boken. Dock utan att det blir rörigt! Och att till och med jag, som aldrig lagar mat, blir sugen på att boka in mig på en matlagningskurs, är väl gott betyg om något! Det är första gången jag läser något av Christoffer Holst, men har redan lagt till fler av hans böcker på min lista!
Härlig feelgood som genomsyras av såväl humor som allvar. Efter den här vill man ju gå matlagningskurs både i Italien och skärgården.
Även om handlingen inte utspelar sig i Italien så blir jag extremt sugen på att resa dit, besöka vingårdar och äta god mat. För vin och mat finns det gott om i den här boken, nästan så att det vattnas i munnen ibland.

Jag gillar även de lite trasiga människorna som vi får följa under berättelsens gång och hur de utvecklas.

Jag blir definitivt intresserad av Christoffers andra böcker.
Den här boken borde förses med en varningstext. Något om att den bör läsas i sällskap med god mat och vin. För man blir SÅ sugen på god mat och vin under läsningen.

Den här boken tyckte jag så himla mycket om. Christoffer Holst skriver roligt och med träffsäkra dialoger som flera gånger får mig att skratta högt. Carinas familj, och särskilt dottern, är fantastisk. Men det finns även ett djup och under bokens gång får vi lära känna deltagarna som flera av dem bär på tunga, smärtsamma historier. Texten pendlar skickligt mellan det roliga och det sorgliga.

Jag har bara läst en bok av Christoffer Holst tidigare men efter att ha läst den här blir jag sugen på att läsa mer. Det här är verkligen feelgood när det är som bäst. Det är härliga karaktärer, relationer, sorg, drömmar och matlagning som får magen att kurra hela läsningen igenom. Gillar du feelgood måste du läsa den här! Men se till att läsa den när du är mätt, och gärna med ett glas vin.
Den kändes så verklig. Som det var direkt tagit ur någons liv. Jag log o skrattade och även visa gånger nickade jag i igenkännande o medhållande.
Gud så sugen jag blev på italienskt då jag läste den. Nu försehåller det sig så att jag just är galen i italiensk mat. Så detta gjorde inte det bättre. Beskrivningen av dofter o ingridienser. Det fick det att vattnas i munnen.
Boken har allt. Sorg, glädje, hysteriska skratt, igenkännande, tårar, förundran osv.
🟡🟠🔴🔴🟠🟡
"Såg ganska speciell ut. Lite ringa-polisen speciell" "Ekologisk rådjurs­gazpacho med rökta murkelsnurror och spridda skurar"
Recension 🌸 Solsken och Parmesan av Christoffer Holst

Wow säger jag bara.
Vilken feelgood, jag var fast från första sidan. Finns inget jag saknar.
Så välskriven bok. Sidorna flyger fram.
Den bjuder på allt jag skrattar högt flera gånger och glömmer tid och rum.
Jag som inte ens dricker vin blir sugen på att dricka de. Och äta massa ost.
Så härliga beskrivningar så väl av karaktärerna och miljöbeskrivningar.
Detta är första boken som jag läser av Christoffer så jag måste helt klart läsa dem andra också.
Rekommenderar dig varmt att läsa.
Toppbetyg 🐬🐬🐬🐬🐬 av 5.
En feelgood som handlar om personer som är på matlagningskurs i Roslagen. Alla har lite olika saker att tampas med, men de trivs rätt bra tillsammans. Hilda gillar dansbandsmusik och hon börjar få känslor för Rasmus, som tidigare varit dansbandssångare. Boken är charmig och underhållande och speciellt gillar jag Christoffer sätt att få in det där småroliga i texten. Det blir en hel del småfniss när man läser. Perfekt sommarläsning.
Feelgood med mat och kärlek i den svenska skärgården, en perfekt bok att njuta av i hängmattan eller på stranden en fin sommardag!
Jag har egentligen inget stort intresse av vare sig vin eller mat men jag tycker ändå om den här boken. Den är lättläst, puttrig och skriven på ett humoristiskt sätt trots en del allvar. God underhållning, men inte riktigt full pott från mig.
Sommar,sol, italiensk mat och svensk skärgård ramar in denna mysiga feelgood. En grupp förväntansfulla personer ska åka till Toscana för att delta i en kurs i italiensk matlagning. Kursen blir dock inte som de tänkt sig när den flyttas från Toscana till Öregrund. Det är en fin berättelse om relationer, drömmar och gripande livshistorier. En må- bra bok med både humor och allvar. Ett stort plus är också att man blir otroligt sugen på italiensk mat och kan lära sig lite italienska matlagningstips.
Den här boken är enligt mig en riktig glädjespridare. Den innehåller allt som en bra feelgood ska innehålla: kärlek, hemligheter, smärta, sorg. Ett extra plus, för en matlagningstok som jag, är matlagningen som är det centrala som karaktärerna och storyn byggs upp kring. Christoffer beskriver maten så jag kände mig ständigt hungrig när jag läste. Sammanfattningsvis, en underhållande varm bok som är svår att lägga ifrån sig. Passar perfekt en härlig sommardag.
Otroligt härlig feelgood som är perfekt att läsa nu i sommar. Den här boken bjuder på kärlek, drama, sorg, underbar miljö och sist men inte minst...italiensk mat. Boken underhåller från början till slut.
En somrig feelgood roman om en resa som gick galet och olika personligheter som möts under oanade omständigheter och sammanhang. Boken innehåller familjedrama, matlagning och kärlek. En varm bok att läsa i hängmattan!
En typisk somrig och härlig feelgood!

Solsken och parmesan är mysig och värmande. Den har många ingredienser av en typisk feelgood. Matlagning, sol, hav, kärlek och så lite hemligheter och nya möjligheter. Boken är bra när man vill ha något lättsamt i sommar att läsa.
En charmig och underbar bok som handlar om Hilda som älskar matlagning och dansbandsmusik, hon arbetar som kock på en förskola. Hennes dröm är att få åka på matlagningsresa till Toscana i Italien och äntligen ska hon åka iväg. Sen har vi Rasmus som är en avdankad dansbandsstjärna som tillbringar sina dagar i sin systers soffa för att komma över sin före detta flickvän. Båda behöver bryta med sitt förflutna och båda hamnar av en slump på samma matlagningsresa till Toscana, men väl på Arlanda får de resande ett oväntat besked, hotellet som de ska till i Italien har brunnit ner så istället hamnar de vid Roslagens kust.

Det här är en lysande feelgoodspärla som är bra skriven med inslag av kärlek, humor, sorg, smärta och hemligheter. Christoffer har fått till härliga karaktärer som jag lär känna och tycker om och underbara beskrivningar av miljöer som gör att jag får härliga bilder i huvudet och alla fantastiska matsituationener som får munnen av vattnas och magen att börja kurra. För mig blev boken en riktig bladvändare och jag sträckläste den. En feelgood som uppfyller alla krav för att bli så där mysig och som gör att man mår så där härligt gott när man slår igen boken efter sista sidan, men boken överraskar med oväntade tvister under läsningens gång.
En fantastisk fin bok som fick mig att skratta högt ett flertal gånger.
Feelgood genom hela boken!!!
En bok som är ett måste i sommar man får uppleva kärlek, sorg och matlagning. En bok för en dag på stranden eller balkongen, altan. Sitta o drömma sig bort följa alla deltagarna på deras resa till Toscana / roslagen.
En bok helt i min smak, jag verkligen älskade den.
Vi bjuds på allt från kärlek, hemligheter till lite smärta och god mat,. Ja en salig blandning som blir så där perfekt som det ska vara i en feelgoodbok.
Jag både skrattade och förfasades med på ett underbart sätt.
Boken bjuder på härliga karaktärer som författaren gestaltar på ett utomordentligt sätt, jag kan verkligen se dem framför mig. Hilda i sina fina klänningar med härliga färger men även den lite rundlagda och inte allt för charmige chefen på Hildas jobb. Lysande Christoffer.

En mysig och väldigt charmig historia som har alla de rätta elementen som en riktigt BRA feelgoodare ska ha, kärlek, förvecklingar men inte minst ett gott slut.
Så skaffa dig boken, släng dig i hängmattan eller solstolen och NJUT. Det här är en riktig pärla.
Hilda drömmer om en karriär som kock, men hennes jobb i ett skolkök är på många sätt den direkta motpolen. Hon tar också städjobb för att dryga ut sin hushållskassa och det är på ett av dessa uppdrag hon för första gången möter Rasmus, mannen som under många år har varit hennes stora idol. Numera är dock dansbandssångaren på dekis, även hans karriär har stagnerat och han har även nyligen blivit dumpad.

Ödet vill att Rasmus och Hilda möts igen. De är inbokade på samma vinkurs i Toscana, men pensionatet som skulle ta emot dem brinner ned och sällskapet nås på flygplatsen av beskedet att de istället ska genomföra kursen i den lilla staden Öregrund. Det blir en omtumlande tid där många nya band knyts, men deltagarna får också tid att rannsaka sig själva och den riktning deras liv har tagit.

Christoffer Holst är tillbaka bland feelgoodromanerna och presenterar här ett färgstarkt men ändå naturtroget persongalleri som är lätt att fatta tycke för. Historien är medryckande med ett snärtigt språk fyllt av finurliga formuleringar, och här finns också en passionerad glöd för mat och människoöden som genomsyrar hela berättelsen. Någon kanske tycker att det blir en aning förutsägbart, men själv tycker jag att det finns en sorts njutbar trygghet i att saker och ting faller på plats som man har tänkt sig. Solsken och parmesan är verkligen en feelgood i ordets rätta bemärkelse för här bjuds på skratt, tårar och vin i en kombination som efterlämnar ungefär samma varma känsla som en lyckad kväll i goda vänners sällskap.
Sommar och sol, italiensk mat och svensk dansbandsmusik upplevt av en brokig skara människor under en matlagningskurs till Toscana. Det är upptakten till denna underbara feelgood-roman som liksom läser sig själv när man väl börjar. Det är en riktig bladvändare fylld av både glädje och sorg men även hopp om att när det är som sämst kan livet ta en otrolig vändning.

Läsaren får lära känna en liten skara människor som sammanförts av matlagningsintresset. De olika personligheterna manar fram till både skratt och frustration hos mig som läsare men allt löser sig med lite mat, vin och dansbandsmusik.

Ett litet extra plus är faktiskt att man kan snappa upp lite italienska matlagningstips i kapitlen om matlagningskursen.

Vill man ha en sommarbok till stranden eller hängmattan passar denna perfekt, risken är bara att den tar slut för fort och att det kommer lagas mycket italiensk mat om kvällarna.
Letar du efter en härlig bok att läsa har du den här!
En matresa till soliga Italien som blir helt annorlunda än deltagarna tänk sig. Jag vill laga egen pasta och veta mer vad som händer med Rasmus och Hilda!
Vill du läsa något soligt, härligt, friskt och fräscht? Då har du rätt bok här!
Boken innehåller härliga miljöer och människor. Den bjuder på sommar och sol, kärlek och sorg, god mat och goda drycker.
Jag tycker om språket och den härliga humorn, jag tycker helt enkelt om författarens sätt att skriva!
En rolig och lite sorglig feelgood om en grupp människor som alla olika hemligheter som ställer till det för dem. Perfekt sommarläsning!
Jag ger den här boken 5 av 5 möjliga! Helt enkelt en underbar sommarbok! Jag skrattade högt flera gånger. Den hade allt jag önskar få ut av en modern feelgood. Christoffer Holsts humor är full av igenkänning och hans förmåga att sätta ord på alla de märkliga tankar som kan försiggå i ens huvud när man hamnar i märkliga situationer, är i min värld fantastisk och det blir bara så roligt.
Hilda är en underbar karaktär och jag önskar att hon fanns på riktigt. Hade velat ha henne som bästa vän. Jordnära, skämmig, rolig, glad, förstående, rar, full av empati och samtidigt med sina egna moraliska tillkortakommanden, till följd av hennes mänsklighet. Inte alls försynt och helt utan offerkofta. Älskade henne från hennes första kapitel. Mer Hildor åt folket säger jag!
Boken hade ett bra driv, väl använda miljöskildringar så att man verkligen kunde leva sig in. Jag var där. Jag har också varit på matlagningskurs i Roslagen med de här människorna! Tack för semestern! Behöver jag säga att karaktärerna var trovärdiga och mycket levande? Dessutom var berättelsen inte förutsägande på det sätt som jag kan uppleva annan feelgood, där man efter 2 kapitel redan räknat ut hur det kommer att sluta, man har redan räknat ut konflikten, vad “hemligheterna” är och hur saker och ting hänger ihop. Nej, Solsken och parmesan bjöd på överraskningar och holy shit moments. Tycker dessutom att det är mycket i historien som känns nytt. En avdankad dansbandsspelare liksom? Av alla saker den här karaktären hade kunnat vara, så var han dansbandsspelare. Det är ju jätteroligt! Blir genast nyfiken på författarens egna relation till musik. Får komma ihåg att fråga om jag ser honom på någon bokmässa framöver.
Till skillnad från vad jag sett andra säga, så tycker jag inte alls att det var svårt att hänga med i vem det handlade om, när det byttes perspektiv. Det var tydligt och konsekvent och jag älskar att man inte behövde uppleva samma scen om och om igen, fast från olika karaktärers perspektiv, utan att när det var byte av perspektiv, så hamnade man där man senast var i berättelsen från tidigare karaktär. Så det blev inte en massa upprepningar. Stort plus!
Boken innehöll en rejäl portion dramatik och spänning, på ett sådant sätt att man känner att det här rör sig om helt vanliga människor som man går förbi dagligen på gatan - men att livet är spännande - människor är spännande. Lättsmält, samtidigt som den också behandlar känslor som sorg och förlust, hantering av det och hur man går vidare. Vackert skildrat med mycket humor och kärlek.
En fantastisk feelgood bok som man mår bra av. Jag tycker den är extra bra eftersom jag bor i Roslagen och hade en del igenkänning faktorer. Rekommenderas varmt. Kommer att läsa fler av författarens böcker.
Solsken och parmesan är en riktigt härlig feelgoodbok som gör att man blir väldigt sugen på god italiensk mat. Den sista halvan av boken läste jag ut nu i kväll, jag kunde inte lägga den ifrån mig. Ni vet den där känslan: bara ett kapitel till... eller jag läser två till... och några hundra sidor senare är visst boken slut.

Den här boken är fylld av härliga sommarkänslor, god mat, ny vänskap och kärlek. Men som i de flesta feelgoodböcker finns det även sorg, besvikelse, längtan efter kärlek och ensamhet. Jag kan starkt rekommendera den här boken till alla feelgoodälskare därute! ❤️❤️❤️

Boken handlar om en liten grupp människor som bokat in sig på en matlagningsresa till Toscana. På Arlanda får de reda på att hotellet de ska bo på i Italien har brunnit ner. Istället hamnar de på ett mysigt värdshus i Öregrund som ligger på Roslagens kust.
Christoffer Holst har skrivit en underbar härlig feelgood som värmer i hjärtat att läsa. Den triggar igång smaklökarna med all den goda italienska maten. Storyn är charmig och lättsmält. Helt klart läsvärd.
Den här boken kommer få dig att vilja lyssna på dansband och laga pasta när du har läst ut den. En härlig feelgoodbok när det är som bäst! Christoffer Holst skriver på ett sådant sätt att man hela tiden är nyfiken på att veta hur det ska gå och lista ut vissa saker och bibehåller på så vis intresset hela tiden. Jag läste ut den i ett svep då jag inte ville lägga ifrån mig den utan att få veta hur det skulle gå för Rasmus och de andra karaktärerna.

Läs den om du gillar feelgood, du kommer inte att bli besviken!
Det är en ganska klassisk feelgoodbok, men den innehåller mycket mat och vin. Dessutom dyker det upp många sköna och fnissframkallande kommentarer särskilt i samtalen mellan Carina och hennes man.
Härlig feelgoodbok som lockar till en hel del skratt. Sätter igång lusten att laga god italiensk mat samt får en att längta till svensk sommar och besök vid havet. Perfekt bok att läsa nu när resorna till Europa får dröja ett bra tag till!