Goda grannar

Roman 3
Bok av Mattias Edvardsson
Micke och Bianca är nya i kvarteret som till en början verkar perfekt. Men det dröjer inte länge innan det nyinflyttade paret börjar känna sig illa till mods. Detta i takt med att de lär känna sina nya grannar. Bianca råkar senare ut för vad som först verkar som en olycka men snart väcks tvivel på flera håll. Kan det vara så att lagen faktiskt måste tas i egna händer?.
En mamma blir påkörd utanför huset i villakvarteret men var det en olyckshändelse? En spänningsroman som är svår att lägga ifrån sig, som får en att fälla ner persiennerna och undra vem grannarna egentligen är...
Vad döljer sig bakom dörrarna i de vanliga svenska villakvarteren?
Boken är välskriven, intressant och spännande berättelse om ett grannskap där ingenting egentligen är så harmonisk och lugnt som det ser ut på ytan.
Det är sällan man har hela bilden klar för sig. Det, blandat med fördomar och förhastade slutsatser kan sätta igång onda spiraler som får förödande konsekvenser.

Detta är något de boende på Bråkmakargatan får känna av ordentligt i Goda grannar. En roman med psykologiska vindlar och snurrar så man vet till slut inte om en av personerna är psykopat, alla är psykopater eller ingen av dem? Är de kanske bara helt vanliga människor som tar fel beslut ibland för att skydda sig själva?

Gillade du En helt vanlig familj kommer du säkerligen tycka om även denna. Själv ser jag fram emot nästa bok av Mattias Edvardsson, för det här, det är bra litteratur!
Micke cyklar hemåt från jobbet i Köpinge när han hör sirenerna, det visar sig att katastrofen är total, hans fru Bianca har blivit påkörd precis utanför hemmet.

Allt tyder på att det är en tragisk olycka som skett, grannen Jacqueline och hennes 15-åriga son Fabian står chockerade och förtvivlade vid sin BMW, Bianca hade dykt upp på sin cykel bakom häcken och det fanns inte en chans hinna bromsa i tid.

Vi får följa grannarna med start drygt två år sedan då Micke, Bianca och barnen flyttade in, till nutid och alternerar i tid likväl som berättarrösten växlar mellan Micke, Jacqueline och Fabian.

Hur ska det gå för Bianca? Vad är det för fel på Fabian? Är Micke kär i Jacqueline? Frågorna är otaliga och ledtrådarna som serveras bjuder på spekulationer i olika riktningar.

Kapitlen är korta och boken är otroligt lättläst, snabbslukad. Samtidigt som människorna upplevs vanliga gör händelserna att följderna blir fatala.
Rekommenderas för den som gillar spänning
Boken är väldigt bra och man blir alltid lika förvånad/överraskad utav slutet i böckerna av Mattias.
Han skriver inte som andra författare och bygger upp en spänning som är olidlig. Förra boken var snäppet bättre
Mikael och Bianca och deras två barn flyttar till vad det verkar en idyllisk förort till Lund... till en början är allt bra fram till Bianca blir påkörd av grannen i kvarteret. Vi får följa Mikael och grannfamiljen Jacqueline och hennes son Fabian om vad som trappade upp till olyckan... Var det med flit?
Riktigt bra och gripande. Lite långsam i början (men vilken bok är inte det?) men sedan svår att släppa! Denna bok har en tendens att krypa in under skinnet. Läs den!
En väldigt bra bok som var svår att lägga ifrån sig när man väl hade börjat läsa. Stämningen genom hela boken känns mest obehaglig. Riktigt bra slut som man inte kunde förutspå.
Grannar? Bra eller dåligt? Trygghet eller oro? En mamma till två barn blir påkörd av sin granne. Med flit eller oavsiktligt? Ju mer vi läser desto mer förstår vi vad som döljer sig bakom grannsämja och bilden som sakta målas upp är inte vacker.

Goda Grannar är en spännande roman där handlingen drivs framåt av tre olika karaktärer. Mikael, mannen till mamman som blev påkörd, Jacqueline, den föredetta modellen och Fabian, en tonårskillar som inte riktigt passar in.

En bok som passar i höstrusket - men vad du än gör, låna inte ut den till dina grannar.

@sprakutvecklaren
Precis som med sin förra bok så fångade författaren mig direkt!
Spännande och en vet verkligen inte hur det ska sluta!
Rekommenderas!!
En bra bok. Väldigt spännande. Tyckte det var intressant skrivet när man hela tiden fick följa parallella berättelser vilket gjorde att man som läsare hela tiden höll intresset vid liv. Dock måste jag säga att en helt vanlig familj var bättre. Men det var ändå en bra bok :)
Handling:
Mikael, Bianca och deras två barn Bella och William flyttar in i de idylliska området ”Astrid Lindgren-husen” på Bråkmakaregatan, då de ville starta om på annan ort 🏡 .Bianca har kollat upp grannarna innan (såklart!) Ola är dömd för misshandel, Jacqueline är fd modell och bor med sonen Fabian som inte har lätt för de sociala koderna. Det gamla paret är måna om sina traditioner med grannfesterna som helst inte får brytas.
En dag händer en stor tragedi som får hela Bråkmakargatan att aldrig mer bli sig lik! Vem har något att dölja? Vad hände egentligen fredagen den 13 oktober 2017?
____________________________________________

Vilken story! Vilket upplägg! Denna boken passar också bra som ljudbok då man får följa historien ur Mikaels, Jacqueline och Fabians perspektiv med fantastiska uppläsare. Jag Älskar’t ❣️❣️ Det är något psykologiskt läskigt från början till slut och jag hinner dra många olika slutsatser som inte stämmer såklart och slutet är det kalla kårar-varning på 🥶 Välskriven med ett språk som är klockrent!
Boken får 5/5 av mig!
Goda grannar är väl något vi alla vill vara och något vi alla vill ha. Men vad händer egentligen bakom stängda dörrar. Bakom den polerade och perfekta fasaden finns något annat.

Relationerna mellan personerna står i fokus i boken och spänningen byggs successivt upp. Det är spännande och det är trovärdigt. Grannskap kan vara obehagligt och inte alls så trivsamt. Här utlovas en sträckläsningsbok.
En psykologisk spänningsroman. Man får följa tre olika karaktärer i boken; Micke, Jacqueline och Fabian.
Micke och Bianca flyttar från Stockholm till ett fridfullt villakvater i Köping. På ytan verkar det som ett perfekt område. När Bianca blir påkörd strax utanför deras hus verkar det först som en olycka. Medan Bianca svävar mellan liv och död börjar grannarna och Micke tvivla på att det verkligen var en tragisk olycka.

Den här boken är magisk. Goda grannar är spännande och jag undrar flera gånger hur det ska sluta. Jag tycker mycket om alla tre uppläsarna. Om ni inte har läst/lyssnat så rekommenderar jag er att göra det.
Micke och Bianca flyttar in i, ett vad de tror, perfekt hus för dem och deras två barn. Det är ett lugnt villaområde men allteftersom börjar olustiga tankar krypa sig på. På gatan bor Jaqueline, före detta modell som numera kämpar med alkoholproblem, och hennes son Fabian som definitivt inte är som alla andra barn. I ett annat hus på gatan bor också Ola som tidigare varit dömd för misshandel. Pensionärerna Gun-Britt och Åke är sista paret på gatan och de har stenkoll på vad alla har för sig.
En dag blir Bianca påkörd utanför sitt hus och ingen verkar veta riktigt vad som hänt. Hon kämpar mellan liv och död samtidigt som Micke gör allt för att försöka ta reda på vad som verkligen hände.

Mattias Edvardsson är tillbaka med en ny spännande psykologisk roman. Jag tycker verkligen om genren och denna bok är som sig säger riktigt hårresande emellanåt. Det tar verkligen ända till slutet innan man vet vad som verkligen hände. Lättläst och man får följa både Micke, Jaqueline och Fabian genom hela boken för att följa med i deras perspektiv på händelserna. Mitt minus är att boken tog slut alldeles för fort, det var i princip sträckläsning, rakt igenom. Har ni inte läst Mattias böcker så har ni något att se fram emot 😊
Micke flyttar med sin fru och två barn till Skåne från Stockholm. Hela berättelsen rör sig kring en händelse/ett brott, före och efter. Det är tre berättare/perspektiv som rör sig i en spiral närmare och närmare. Vad döljer sig under den till synes välordnade ytan, de svenska traditionerna och de goda grannarna. Allt är inte vad det verkar vara, känner vi ens oss själva. Spännande och obehaglig. Lite väl utstuderad dock.
Bianca och Micke flyttar till Köpinge tillsammans med sina barn. Det är en långväga flytt och en nystart för hela familjen. Att något hänt, något som fått familjen att lämna sitt gamla liv, anar man ganska tidigt. Det är en bok som berättar saker mellan raderna. Boken berättas varvat med före och efter, och då är det före olyckan. Olyckan där Bianca blir påkörd på sin cykel av Jaqueline. Denna Jacqueline lever ensam med sin son Fabian, en tonåring som har det tungts skolan fungerar inte och några kompisar har han inte. Micke jobbar på skolan där Fabian går. Jaqueline har haft många förhållanden men de slutar alla med uppbrott. I kvarteret där de alla bor har man koll på varandra.

Jag älskade En helt vanlig familj av samma författare. Den har lite av samma känsla; en historia som sakta rullas upp i efterhand. Den här boken är inte lika bra som föregångaren. Historien lämnar en del frågor efter sig och håller inte fullt ut. Dock en läsvärd bok.
Mattias Edvardssons Goda Grannar är en bok som men lätt fastnar i. Man slungas rakt in i ett drama när en man, Micke, kommer cyklades hem just som hans fru Bianca blivit påkörd av grannen Jacqueline. En kamp på liv och död börjar för Biancas del samtidigt som Micke försöker ta reda på lite mer vad det var som egentligen hände. Vi får följa paret Micke och Bianca från deras flytt från Stockholm till ett litet samhälle i Skåne. Vi får också möta deras olika grannar på Bråkmakargatan. Den före detta modellen Jacqueline och hennes lite speciella tonårsson Fabian, Den lätt neurotiska Ola och det äldre paret som ordnar gemensamma städdagar och gårdsfester. Vem är egentligen skyldig till brottet och var det verkligen en olycka? Hur goda grannar ska man vara, när kommer man för nära? Boken är väldigt lättläst, i alla fall som e-bok. Den har ett språk som flyter på, många dialoger som för handlingen både framåt och bakåt i tiden. Jag tycker att författaren har lyckats få alla inblandade misstänkta innan sanningen till slut kommer fram. En riktig spänningsroman där man inte riktigt vet vem som går att lita på. På utsidan ser allt ut som en idyll, men bakom gardinerna finns en annan verklighet. Och det mest skrämmande är att det är troligen så även i verkligheten! Hur goda grannar har man egentligen??
Vilken bok!
Är den första boken jag läser av Mattias. Jag har hört mycket gott om denna bok och även om hans andra. Mattias använder sig av ett bra språk och det är lätt att följa med i handlingen. Genom små gliringar lockar Mattias läsaren till att läsa vidare för att få svar på de frågor man får under tiden man läser, eller i alla fall de frågor jag fick under tiden jag läste. Spänningen är hög och det är svårt att lägga bort boken. Kanske att jag tycker att boken kunde ha varit några kapitel kortare.
Trots att jag har läst ut boken hänger några frågeställningar kvar som jag inte riktigt känner att jag fått svar på däremot ser jag inte det som något negativt utan snarare en möjlighet för vidare diskussion. Har fler tolkat det som mig eller fanns svaren där utan att jag märkte det.?
🍾🍾🍾🍾 av 🍾🍾🍾🍾🍾
När jag läste ”En helt vanlig familj” hoppades jag att Edvardsson skulle släppa en minst lika bra bok, och jag blev sannerligen inte besviken. Edvardssons berättarstil och perfekta tempo känns igen även i Goda Grannar och storyn och dess intriger gör det svårt att sluta läsa. Otroligt skickligt är av författaren att skriva ännu en bok med fängslande karaktärer och nervkittlande vändningar.
Du som tyckte om Mattias Edvardsson förra roman, En helt vanlig familj, och haft stora förväntningar på uppföljaren, du kan vara helt lugn. Du kommer att känna igen den hantverksmässiga stilen och tonen i berättelsen från förra boken. Temat förra gången var familjen, och hur långt man som förälder är beredd gå för att skydda och hjälpa våra barn, och för att skydda familjen. Den här gången är temat grannar, och hur ärliga vi är och hur mycket vi kan kan lita på varandra, egentligen.

Den här berättelsen utspelar sig i det jag tycker kan vara det mest skrämmande som finns, nämligen ett på ytan idylliskt villakvarter. Finns det något ruggigare än ett villaområde där alla som bor där ängsligt följer samma mönster; klipper gräsmattan när grannarna klipper sina gräsmattor, köper ny bil när grannarna gör det, reser utomlands minst en gång per år inte för att man egentligen vill utan för att alla andra gör det, ingen höjer rösten när andra kan höra, alla ler och vinkar vänligt när man passerar. Ingenting kan vara så perfekt om det är äkta.

Micke, Bianca och deras två små barn flyttar från Stockholm till Skåne för att starta om, börja ett nytt liv. Någonting har hänt som de vill fly ifrån. Efterhand lär vi känna både dem och människorna som bor på samma gata. Jacqueline som arbetat som modell i USA, men flyttat hem och försöker finna sig till rätta i ett vanligt liv tillsammans med tonårssonen Fabian. Fabian som har svårt att anpassa sig i sociala sammanhang och ständigt hamnar i trubbel. Här finns Ola med ett mörkt förflutet och Peter som arbetar som polis. Pensionärerna Gun-Britt och Åke har koll på allt vad grannarna gör. När Bianca blir påkörd tycks det först röra sig om en tragisk olycka, men under tiden som hon kämpar för sitt liv kommer det fram mer och mer om grannarna som pekar mot att det kanske inte alls var en olyckshändelse utan ett medvetet vållande.

Jag gillar det långsamma berättandet med fokus på undertryckta känslor, stämningar och personbeskrivningar, och jag gillar precis som i Mattias Edvardssons tidigare böcker hur handlingen visserligen kretsar kring ett (förmodat) brott, men att det är hur människor agerar i pressade situationer och i förhållande till varandra som är det intressanta. Berättelsen sker i jagform utifrån dels tre olika personers perspektiv; Mikaels, Jacquelines och Fabians, dels ur två tidsperspektiv: före och efter olyckan. Berättargreppet är inte helt vanligt och jag var först tveksam till förstapersonsperspektivet, men det fungerar väldigt bra. Berättelsen håller ihop från början till slut, med små detaljer som vävs in i berättelsen och som just då inte verkar ha någon större betydelse, men som senare visar sig vara helt avgörande för handlingen.

Berättelsen följer en klassisk dramaturgisk modell där spänningen successivt stegras, för att sedan avta litet, precis så mycket att man som läsare slappnar av litet grand, och då, när man inte är beredd, klipper berättelsen till med full kraft så att man fullständigt tappar andan.

Bloggen Just nu just här/Annette
Jag gillar hur boken är upplagd man får följa med i både nutid och dåtid och man får bara lite information åt gången. En spännande bok.
Om du letar efter en mycket spännande, välskriven och lite skrämmande bok så välj den här! Den är så skickligt uppbyggd och spännande från början till slut. Vi får följa tre personers perspektiv i boken och både före och efter en olycka som sker. Hela tiden hålls spänningen på topp och när man tror att man vet vad som hänt så ändras allt igen eller något nytt läggs till. Läs, läs, läs! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Författarens förra bok, En helt vanlig familj, fick mycket positiva omdömen och kanske läste jag den med aningen för höga förväntningar. Men denna, Goda Grannar, höll verkligen för trycket. Det är spännande från början till slut och man vet inte riktigt vem man som läsare kan lita på. Det är tre olika berättare och det är skildrat i två olika tidsperioder. En olycka sker i ett villakvarter och allt är verkligen inte som det till en början tycks vara. Korta kapitel och rappt berättat. Jag lyssnade och hade nöjet att få tre olika skådespelare till de tre olika berättarrösterna. Ett mycket smart drag!
Mattias Edvardsson har gjort det igen, han är skicklig på att skriva bladvändare som är svåra att lägga ifrån sig. Jag gillar att det är korta, lättlästa kapitel som skrivs utifrån tre olika personer, i dåtid och nutid och att händelsen/olyckan långsamt nystas upp. Man får bra inblick i vilka grannarna är och vilka hemligheter de döljer. Däremot tycker jag att upplösningen av historien känns lite långsökt, men det har varit ett roligt tidsfördriv att hänga med "Goda grannar".
I ett kvarter i Köpinge flyttar Bianca och Micke in med sin barn. De lär känna flera av grannarna men vem kan man lita på? Och vart drar man gränsen på umgänge med sina grannar? En dag blir Bianca påkörd mitt i villakvarteret.
Det här är en bok som lämnar avtryck. Precis som i författarens tidigare
bok ”En helt vanlig familj” bygger han upp en tät stämning och intrig som sakta rör sig mitt ett crescendo. Du kan bara gissa dig till hur det ska sluta. Jag sträckläste boken så att jag fick tvinga mig till pauser. Välskriven, spännande och väldigt bra! Boken får 5/5 i betyg.
En bok som handlar om att bo nära sina grannar, olika karaktärer som får ta plats. Varje kapitel är en karaktär som berättar sin historia före och efter. Historierna vävs samman och pusselbitarna byggs ihop. Lite psykologi skulle jag vilja säga ligger bakom det och grannarna har verkligen olika karaktärer. En spännande bok som ej går att lägga ifrån sig och den är skriven med ett flyt att man verkligen tar till sig varje persons identitet.
En otroligt spännande bok där man verkligen fastnade vid första sidan!
Jag läste "en helt vanlig familj" när den kom ut och jag verkligen älskade den, den har var minst lika bra!!
Varning för sträckläsning!
Alla ni som gillade Mattias Edvardsson ” En helt vanlig familj ” kommer att älska hans. ” Goda Grannar ”
Gud vet att jag gjorde det!
Boken har något långsammare tempo, men det gör bara att det skapar otrolig driv framåt, när det egentligen inte händer så mycket. Hans berättelseteknik gör att jag vill stå och skrika rakt ut!
Goda Grannar är skriven ur olika perspektiv och det gör att boken känns ännu mer spännande.
Hela boken är som tagen ur en vardag, vem som helst kan bli drabbad. Perfekt djup i boken som gör att allt kommer fram när man läser, perfekta miljöer, konstiga karaktärer, undertrycka stämningen men framför allt stora kontraster mellan lögner och sanningen.
Boken gömmer massa hemligheter och stora mörker. Bra psykologisk roman om det hårfina gränsen mellan rätt och fel.
Otroligt oförutsägbar.
Läs boken du kommer inte att bli besviken.
Till synes är allt hur vanligt som helst. Vanligt Svensson liv på en vanlig lugn gård..men...Hur väl känner man sina familjemedlemmar, sina barn och föräldrar egentligen?
O hur nära ska man komma sina grannar? Kan man någonsin lära känna en person till 100% ? Spännande bladvändare, mkt bra skriven. Högst intressant med att följa samma händelser ur olika personers perspektiv, och väldigt oväntat slut, väl inbäddat i detaljerna. Att rekommendera!!
Micke och Bianca flyttar över hela Sverige, överger livet i Stockholm för att börja om på nytt i skånska Köpinge där Micke fått jobb som idrottslärare på den lokala högstadieskolan. De flyttar in i ett idylliskt villaområde där deras grannar verkar som trevlig skara. Men allteftersom de kommer varandra närmare verkar det vara något som inte står helt rätt till - under den fridfulla ytan pyr konflikter.
Efter ett par år i Köpinge blir Bianca påkörd av en granne på väg till affären. Till en början avskrivs händelsen som en olycka, men i takt med att hemligheter uppdagas börjar Micke (och läsaren) tvivla på om förklaringen verkligen är så enkel.

.

Goda grannar är en fantastiskt bra psykologisk spänningsroman - Mattias Edvardsson lyckas sätta fingret på det värsta mardrömsscenario en kan föreställa sig i samband med nya grannar. Personporträtten är lysande och driver berättelsen framåt - vi får, vid sidan om Micke och Biancas familj, lära känna deras grannar. Den ensamstående mamman Jaqueline med ett förflutet som fotomodell i USA och hennes enstörige tonårsson Fabian, det nyfikna pensionärsparet Åke och Gunn-Britt samt ex-kriminella Ola.
Romanbygget är verkligen skickligt, stämningen stiger allt eftersom handlingen vecklar ut sig, och den tar många oväntade vändningar. Berättelsen kulminerade till sist i ett slut som iallafall jag inte kunnat lista ut på förhand. Detta bidrog till att Goda grannar blev en bok jag sträckläste - den är verkligen en bladvändare! Vill du läsa en välskriven spänningsroman i sommar så tycker jag att du ska ge den en chans! ⭐️⭐️⭐️⭐️/5.
Jag tyckte mycket om Mattias Edvardssons förra bok "En helt vanlig familj" och därför var mina förväntningar på "Goda grannar" tämligen höga och jag behövde inte bli besviken. Denna bok lästes ut i ett nafs.

Bianca och Micke har flyttat in på Bråkmakargatan. Vad som utåt sett ser ut som ett idylliskt villakvarter men rätt snart förstår man att det finns mycket som göms under ytan.

Boken har tre berättarjag och varvas mellan före och efter olyckan. Det skulle kunna upplevas rörigt men författaren lotsar en smidigt fram och upplägget känns självklart och gör att historien blir dynamisk och aldrig förlorar sin intensiva ton.

Hela boken kretsar kring relationerna mellan människorna som bor på Bråkmakargatan. Författaren lägger också på ett mycket skickligt sätt ut små hintat i texten som gör att man förstår att karaktärena döljer saker. Hittar som ger en kalla kårar men samtidigt får man inte hela bilden klart för sig. Ett nät binds skickligt samma och man måste veta mer.
Inte en av sommarens starkaste böcker.
Boken börjar bra och spännande för att sedan bli mer ointressant, för mig alltså. Alla andra verkar ju älska den.

Boken hoppar i tid och mellan personer men är lätt att följa. Varje person bidrar med sitt perspektiv vilket fördjupar historien. Boken börjar med att en granne blir påkörd utanför sitt hus. Mycket tyder på att det inte var en olycka. Därifrån följer vi ett antal grannar i nutid och dåtid för att ta reda på vad som egentligen hände. Mest berörande är Fabians historia. En pojke i ett av grannhuset som haft det tufft under sin uppväxt.

Det känns en aning som att jag har läst det förut. Påminner om Petra Holts böcker som jag iofs gillar. Är ganska självklart hur det ska sluta men är ändå läsvärt och hittills har jag inte hört annat än hyllningar.
Mörk, spännande och svår att lägga ifrån sig. Första boken jag läste av Mattias, men fler blir det definitivt.
Jag tyckte att författarens förra bok ”En helt vanlig familj” var mycket spännande och hade höga förväntningar på den här boken. Måste säga att jag blev lite besviken, för mycket var så förutsägbart. Jag tyckte även att det blev lite rörigt stundtals, då det växlar mellan olika tider och olika personer.
Jag gillade verkligen En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson, så när jag såg att han skulle komma ut med en ny bok har jag längtat tills jag fått läsa den. Tack vare bokcirkeln Kollektivet fick jag chans att läsa den och när jag väl började läsa den kunde jag inte sluta, utan sträckläste den. I förra boken var temat familjen och hur långt man som förälder är beredd att gå för att skydda sina barn. I denna bok är temat grannar, ärlighet, tillit, trygghet och hur mycket man egentligen vågar lita på den som bor i huset bredvid.

Goda grannar handlar om Micke och Bianca som flyttar till ett fridfullt villakvarter i fiktiva staden Köpinge. Från början verkar allt så bra, en riktig idyll, perfekt för Micke, Bianca och deras två barn. Men allt eftersom de lär känna sina nya grannar kommer obehaget krypande. På samma gata bor nämligen den före detta fotomodellen Jaqueline och hennes son Fabian som inte riktigt är som andra barn, pensionärerna Gun-Britt och Åke som övervakar varje steg som grannarna tar, och så Ola som blivit utsatt för ett rån och blir besatt av att bevara tryggheten i villaområdet. Allt ställs på sin spets när Bianca blir påkörd av en av grannarna. Först ser det ut att vara en olycka, men medan hon kämpar för sitt liv på sjukhuset växer tvivlet hos såväl polisen som hos de boende i kvarteret.

Goda grannar är en psykologisk spänningsroman. En roman om ett brott. Men mestadels om relationerna i ett villakvarter. Och om faran för att komma sina grannar alltför nära. Boken vrider och vänder på begreppet trygghet. Vad innebär det egentligen? Vad är rätt eller fel? Hur väl känner man egentligen sina egna grannar? Vad är goda grannar egentligen? Och vad händer när hotet flyttar in i ens egen idyll?

Precis som i En helt vanlig familj får vi även i denna bok ta del av flera olika berättarperspektiv, nämligen Mikael, Jaqueline och Fabian. Alla tre har sina olika pusselbitar som behövs för att skapa en helhetsbild av vad som hänt. Det som från början verkade så enkelt får nämligen nya dimensioner under läsningens gång. Precis som i förra boken tror man att man har grepp om handlingen och karaktärerna, men plötsligt så omkullkastas alltihop och perspektivet skiftar. Gång på gång. Och jag älskar det. Det är en så välskriven bok och berättarperspektivet är mästerligt.  Berättelsen följer också två olika tidsperspektiv, före och efter olyckan, vilket fördjupar hela sammanhanget ytterligare. Språket flyter lätt och ledigt över sidorna. Karaktärerna är levande och idyllen i Köpinge skildras så målande att man ser dem framför sig. Berättelsen är kryddad med små detaljer som man först knappt lägger märke till, men senare inser man hur betydelsefulla de är för handlingen. Så imponerande berättarteknik!

Det som författaren utforskar med familjerelationer och relationer mellan grannar är fascinerande och intressant. Såklart skruvar han till det lite, men inte för mycket, det är fortfarande så realistiskt och trovärdigt och det är också det som gör att boken verkligen kryper in under huden på mig. Boken tar också upp några dagens aktuella samhällsfrågor vilket gör den extra tänkvärd och svår att släppa.

Det här var en av årets mest efterlängtade böcker för mig och Mattias Edvardsson infriade alla de höga förväntningar jag hade efter att ha läst och älskat hans förra bok. Nu kommer jag att rekommendera den vidare till många låntagare och läsare så fler får ta del av denna läsupplevelse.
Mikael och Bianca är på väg in i en ny fas i livet och bestämmer sig för att flytta till den lilla skånska staden Köpinge, en trygg plats där deras barn kan få en fin uppväxt. Men när läsaren träder in i handlingen är allt just på väg att gå i kras, för bara några sidor in i berättelsen blir Bianca påkörd. Vid ratten sitter en av deras närmade grannar.

Handlingen i Goda grannar spelar sedan upp de händelser som lett fram till den fruktansvärda olyckan. Människorna runtomkring dem har plötsligt fått en orimligt stor roll i deras liv, den privata sfären krymper och osämjan om hur de ska tackla situationen slår in en kil i deras tidigare så solida relation. När allting urartar uppstår också den mest brännande frågan i sammanhanget: hur farliga är de egentligen, dessa märkliga, sårbara, kontaktsökande och utåtagerande grannar?

Mattias Edvardsson skapar i sin nya bok psykologisk spänning utifrån vardagssituationer, ett upplägg som lätt kommer nära och kryper under huden på de flesta av oss. I Goda grannar är ingenting svart eller vitt, det är istället i gråskalan däremellan som dramatiken utspelar sig. Karaktärerna blir som fallande dominobrickor, men vem drar egentligen i trådarna? Jag anar mig till lösningen lite väl tidigt, men i övrigt är Goda grannar en med nästintill perfektion skriven spänningsroman där allt sitter. Mattias Edvardsson är bländande i såväl sitt språkbruk som i förmågan att skildra människans psykologiska drivkrafter.
Den här en riktig 5-poängare. En bok man inte vill ska ta slut. Micke och Bianca flyttar tillsammans med sina 2 barn från Stockholm till idyllsik Bråkmakargatan, ett villakvarter i utanför Lund. Ganska snabbt lär de känna några av grannarna och obehaget smyger sig på. En dag blir Bianca påkörd av en av grannarna utanför sitt hus. Är det en tragisk olycka eller har någon med berått mod kört på Bianca?
Jag gillar att boken berättas ur 3 olika perspektiv, det ger mer liv åt berättelsen. Författaren är skicklig i sitt språk och har en förmåga att fånga läsaren. Om du bara ska läsa em bok i sommar så välj Mattias Edvardssons Goda grannar.
Författaren har gjort det igen! Den här boken är till och med bättre än ”En helt vanlig familj”

En riktigt spännande bladvändare. Det är obehagligt! Det är tragiskt! I boken får vi följa flera av karaktärerna, både före och efter olyckan. Hur är grannarna på Bråkmakargatan egentligen? Döljer de något? Är allt så idylliskt och trivsamt som vid första intrycket? Och så slutet, som författaren är en mästare på...
Läs, ni kommer inte att bli besvikna!
Självklart full pott!
Goda grannar är en mycket välskriven berättelse om vad som kan hända när människor man kommer nära inte visar sig vara den man trodde de var.
Mattias Edvardsson lyckas i sina korta kapitel få till en riktigt bra bladvändare där utgången känns oviss till sista sidan.
Utan tvekan ett toppbetyg. Mina höga förväntningar överträffade. Spänning från första till sista sidan.
Den här boken måste ni läsa!!
Vad gör man när nästan alla i villakvarteret har ett lik eller två i garderoben, vad är sanning, vad är lögn bland alla rykten?
Boken har ett virrvarr av lögner, hat, svartsjuka och massa galenskaper.
Ingenting är som man tror.... Vilket slut!!