Goda grannar

Roman 3
Mattias Edvardsson

Micke och Bianca är nya i kvarteret som till en början verkar perfekt. Men det dröjer inte länge innan det nyinflyttade paret börjar känna sig illa till mods. Detta i takt med att de lär känna sina nya grannar. Bianca råkar senare ut för vad som först verkar som en olycka men snart väcks tvivel på flera håll. Kan det vara så att lagen faktiskt måste tas i egna händer?.

3 utgåvor
Välj utgåva
Goda grannarSvenska - Inbunden
ISBN: 9789137154862
Goda grannarSvenska - Ljudbok
ISBN: 9789137156330
Goda grannarSvenska - E-bok
ISBN: 9789137154879
Jag gillar hur boken är upplagd man får följa med i både nutid och dåtid och man får bara lite information åt gången. En spännande bok.
Om du letar efter en mycket spännande, välskriven och lite skrämmande bok så välj den här! Den är så skickligt uppbyggd och spännande från början till slut. Vi får följa tre personers perspektiv i boken och både före och efter en olycka som sker. Hela tiden hålls spänningen på topp och när man tror att man vet vad som hänt så ändras allt igen eller något nytt läggs till. Läs, läs, läs! ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Författarens förra bok, En helt vanlig familj, fick mycket positiva omdömen och kanske läste jag den med aningen för höga förväntningar. Men denna, Goda Grannar, höll verkligen för trycket. Det är spännande från början till slut och man vet inte riktigt vem man som läsare kan lita på. Det är tre olika berättare och det är skildrat i två olika tidsperioder. En olycka sker i ett villakvarter och allt är verkligen inte som det till en början tycks vara. Korta kapitel och rappt berättat. Jag lyssnade och hade nöjet att få tre olika skådespelare till de tre olika berättarrösterna. Ett mycket smart drag!
Mattias Edvardsson har gjort det igen, han är skicklig på att skriva bladvändare som är svåra att lägga ifrån sig. Jag gillar att det är korta, lättlästa kapitel som skrivs utifrån tre olika personer, i dåtid och nutid och att händelsen/olyckan långsamt nystas upp. Man får bra inblick i vilka grannarna är och vilka hemligheter de döljer. Däremot tycker jag att upplösningen av historien känns lite långsökt, men det har varit ett roligt tidsfördriv att hänga med "Goda grannar".
I ett kvarter i Köpinge flyttar Bianca och Micke in med sin barn. De lär känna flera av grannarna men vem kan man lita på? Och vart drar man gränsen på umgänge med sina grannar? En dag blir Bianca påkörd mitt i villakvarteret.
Det här är en bok som lämnar avtryck. Precis som i författarens tidigare
bok ”En helt vanlig familj” bygger han upp en tät stämning och intrig som sakta rör sig mitt ett crescendo. Du kan bara gissa dig till hur det ska sluta. Jag sträckläste boken så att jag fick tvinga mig till pauser. Välskriven, spännande och väldigt bra! Boken får 5/5 i betyg.
En bok som handlar om att bo nära sina grannar, olika karaktärer som får ta plats. Varje kapitel är en karaktär som berättar sin historia före och efter. Historierna vävs samman och pusselbitarna byggs ihop. Lite psykologi skulle jag vilja säga ligger bakom det och grannarna har verkligen olika karaktärer. En spännande bok som ej går att lägga ifrån sig och den är skriven med ett flyt att man verkligen tar till sig varje persons identitet.
En otroligt spännande bok där man verkligen fastnade vid första sidan!
Jag läste "en helt vanlig familj" när den kom ut och jag verkligen älskade den, den har var minst lika bra!!
Varning för sträckläsning!
Alla ni som gillade Mattias Edvardsson ” En helt vanlig familj ” kommer att älska hans. ” Goda Grannar ”
Gud vet att jag gjorde det!
Boken har något långsammare tempo, men det gör bara att det skapar otrolig driv framåt, när det egentligen inte händer så mycket. Hans berättelseteknik gör att jag vill stå och skrika rakt ut!
Goda Grannar är skriven ur olika perspektiv och det gör att boken känns ännu mer spännande.
Hela boken är som tagen ur en vardag, vem som helst kan bli drabbad. Perfekt djup i boken som gör att allt kommer fram när man läser, perfekta miljöer, konstiga karaktärer, undertrycka stämningen men framför allt stora kontraster mellan lögner och sanningen.
Boken gömmer massa hemligheter och stora mörker. Bra psykologisk roman om det hårfina gränsen mellan rätt och fel.
Otroligt oförutsägbar.
Läs boken du kommer inte att bli besviken.
Till synes är allt hur vanligt som helst. Vanligt Svensson liv på en vanlig lugn gård..men...Hur väl känner man sina familjemedlemmar, sina barn och föräldrar egentligen?
O hur nära ska man komma sina grannar? Kan man någonsin lära känna en person till 100% ? Spännande bladvändare, mkt bra skriven. Högst intressant med att följa samma händelser ur olika personers perspektiv, och väldigt oväntat slut, väl inbäddat i detaljerna. Att rekommendera!!
Micke och Bianca flyttar över hela Sverige, överger livet i Stockholm för att börja om på nytt i skånska Köpinge där Micke fått jobb som idrottslärare på den lokala högstadieskolan. De flyttar in i ett idylliskt villaområde där deras grannar verkar som trevlig skara. Men allteftersom de kommer varandra närmare verkar det vara något som inte står helt rätt till - under den fridfulla ytan pyr konflikter.
Efter ett par år i Köpinge blir Bianca påkörd av en granne på väg till affären. Till en början avskrivs händelsen som en olycka, men i takt med att hemligheter uppdagas börjar Micke (och läsaren) tvivla på om förklaringen verkligen är så enkel.

.

Goda grannar är en fantastiskt bra psykologisk spänningsroman - Mattias Edvardsson lyckas sätta fingret på det värsta mardrömsscenario en kan föreställa sig i samband med nya grannar. Personporträtten är lysande och driver berättelsen framåt - vi får, vid sidan om Micke och Biancas familj, lära känna deras grannar. Den ensamstående mamman Jaqueline med ett förflutet som fotomodell i USA och hennes enstörige tonårsson Fabian, det nyfikna pensionärsparet Åke och Gunn-Britt samt ex-kriminella Ola.
Romanbygget är verkligen skickligt, stämningen stiger allt eftersom handlingen vecklar ut sig, och den tar många oväntade vändningar. Berättelsen kulminerade till sist i ett slut som iallafall jag inte kunnat lista ut på förhand. Detta bidrog till att Goda grannar blev en bok jag sträckläste - den är verkligen en bladvändare! Vill du läsa en välskriven spänningsroman i sommar så tycker jag att du ska ge den en chans! ⭐️⭐️⭐️⭐️/5.
Jag tyckte mycket om Mattias Edvardssons förra bok "En helt vanlig familj" och därför var mina förväntningar på "Goda grannar" tämligen höga och jag behövde inte bli besviken. Denna bok lästes ut i ett nafs.

Bianca och Micke har flyttat in på Bråkmakargatan. Vad som utåt sett ser ut som ett idylliskt villakvarter men rätt snart förstår man att det finns mycket som göms under ytan.

Boken har tre berättarjag och varvas mellan före och efter olyckan. Det skulle kunna upplevas rörigt men författaren lotsar en smidigt fram och upplägget känns självklart och gör att historien blir dynamisk och aldrig förlorar sin intensiva ton.

Hela boken kretsar kring relationerna mellan människorna som bor på Bråkmakargatan. Författaren lägger också på ett mycket skickligt sätt ut små hintat i texten som gör att man förstår att karaktärena döljer saker. Hittar som ger en kalla kårar men samtidigt får man inte hela bilden klart för sig. Ett nät binds skickligt samma och man måste veta mer.
Inte en av sommarens starkaste böcker.
Boken börjar bra och spännande för att sedan bli mer ointressant, för mig alltså. Alla andra verkar ju älska den.

Boken hoppar i tid och mellan personer men är lätt att följa. Varje person bidrar med sitt perspektiv vilket fördjupar historien. Boken börjar med att en granne blir påkörd utanför sitt hus. Mycket tyder på att det inte var en olycka. Därifrån följer vi ett antal grannar i nutid och dåtid för att ta reda på vad som egentligen hände. Mest berörande är Fabians historia. En pojke i ett av grannhuset som haft det tufft under sin uppväxt.

Det känns en aning som att jag har läst det förut. Påminner om Petra Holts böcker som jag iofs gillar. Är ganska självklart hur det ska sluta men är ändå läsvärt och hittills har jag inte hört annat än hyllningar.
Mörk, spännande och svår att lägga ifrån sig. Första boken jag läste av Mattias, men fler blir det definitivt.
Jag tyckte att författarens förra bok ”En helt vanlig familj” var mycket spännande och hade höga förväntningar på den här boken. Måste säga att jag blev lite besviken, för mycket var så förutsägbart. Jag tyckte även att det blev lite rörigt stundtals, då det växlar mellan olika tider och olika personer.
Jag gillade verkligen En helt vanlig familj av Mattias Edvardsson, så när jag såg att han skulle komma ut med en ny bok har jag längtat tills jag fått läsa den. Tack vare bokcirkeln Kollektivet fick jag chans att läsa den och när jag väl började läsa den kunde jag inte sluta, utan sträckläste den. I förra boken var temat familjen och hur långt man som förälder är beredd att gå för att skydda sina barn. I denna bok är temat grannar, ärlighet, tillit, trygghet och hur mycket man egentligen vågar lita på den som bor i huset bredvid.

Goda grannar handlar om Micke och Bianca som flyttar till ett fridfullt villakvarter i fiktiva staden Köpinge. Från början verkar allt så bra, en riktig idyll, perfekt för Micke, Bianca och deras två barn. Men allt eftersom de lär känna sina nya grannar kommer obehaget krypande. På samma gata bor nämligen den före detta fotomodellen Jaqueline och hennes son Fabian som inte riktigt är som andra barn, pensionärerna Gun-Britt och Åke som övervakar varje steg som grannarna tar, och så Ola som blivit utsatt för ett rån och blir besatt av att bevara tryggheten i villaområdet. Allt ställs på sin spets när Bianca blir påkörd av en av grannarna. Först ser det ut att vara en olycka, men medan hon kämpar för sitt liv på sjukhuset växer tvivlet hos såväl polisen som hos de boende i kvarteret.

Goda grannar är en psykologisk spänningsroman. En roman om ett brott. Men mestadels om relationerna i ett villakvarter. Och om faran för att komma sina grannar alltför nära. Boken vrider och vänder på begreppet trygghet. Vad innebär det egentligen? Vad är rätt eller fel? Hur väl känner man egentligen sina egna grannar? Vad är goda grannar egentligen? Och vad händer när hotet flyttar in i ens egen idyll?

Precis som i En helt vanlig familj får vi även i denna bok ta del av flera olika berättarperspektiv, nämligen Mikael, Jaqueline och Fabian. Alla tre har sina olika pusselbitar som behövs för att skapa en helhetsbild av vad som hänt. Det som från början verkade så enkelt får nämligen nya dimensioner under läsningens gång. Precis som i förra boken tror man att man har grepp om handlingen och karaktärerna, men plötsligt så omkullkastas alltihop och perspektivet skiftar. Gång på gång. Och jag älskar det. Det är en så välskriven bok och berättarperspektivet är mästerligt.  Berättelsen följer också två olika tidsperspektiv, före och efter olyckan, vilket fördjupar hela sammanhanget ytterligare. Språket flyter lätt och ledigt över sidorna. Karaktärerna är levande och idyllen i Köpinge skildras så målande att man ser dem framför sig. Berättelsen är kryddad med små detaljer som man först knappt lägger märke till, men senare inser man hur betydelsefulla de är för handlingen. Så imponerande berättarteknik!

Det som författaren utforskar med familjerelationer och relationer mellan grannar är fascinerande och intressant. Såklart skruvar han till det lite, men inte för mycket, det är fortfarande så realistiskt och trovärdigt och det är också det som gör att boken verkligen kryper in under huden på mig. Boken tar också upp några dagens aktuella samhällsfrågor vilket gör den extra tänkvärd och svår att släppa.

Det här var en av årets mest efterlängtade böcker för mig och Mattias Edvardsson infriade alla de höga förväntningar jag hade efter att ha läst och älskat hans förra bok. Nu kommer jag att rekommendera den vidare till många låntagare och läsare så fler får ta del av denna läsupplevelse.
Mikael och Bianca är på väg in i en ny fas i livet och bestämmer sig för att flytta till den lilla skånska staden Köpinge, en trygg plats där deras barn kan få en fin uppväxt. Men när läsaren träder in i handlingen är allt just på väg att gå i kras, för bara några sidor in i berättelsen blir Bianca påkörd. Vid ratten sitter en av deras närmade grannar.

Handlingen i Goda grannar spelar sedan upp de händelser som lett fram till den fruktansvärda olyckan. Människorna runtomkring dem har plötsligt fått en orimligt stor roll i deras liv, den privata sfären krymper och osämjan om hur de ska tackla situationen slår in en kil i deras tidigare så solida relation. När allting urartar uppstår också den mest brännande frågan i sammanhanget: hur farliga är de egentligen, dessa märkliga, sårbara, kontaktsökande och utåtagerande grannar?

Mattias Edvardsson skapar i sin nya bok psykologisk spänning utifrån vardagssituationer, ett upplägg som lätt kommer nära och kryper under huden på de flesta av oss. I Goda grannar är ingenting svart eller vitt, det är istället i gråskalan däremellan som dramatiken utspelar sig. Karaktärerna blir som fallande dominobrickor, men vem drar egentligen i trådarna? Jag anar mig till lösningen lite väl tidigt, men i övrigt är Goda grannar en med nästintill perfektion skriven spänningsroman där allt sitter. Mattias Edvardsson är bländande i såväl sitt språkbruk som i förmågan att skildra människans psykologiska drivkrafter.
Den här en riktig 5-poängare. En bok man inte vill ska ta slut. Micke och Bianca flyttar tillsammans med sina 2 barn från Stockholm till idyllsik Bråkmakargatan, ett villakvarter i utanför Lund. Ganska snabbt lär de känna några av grannarna och obehaget smyger sig på. En dag blir Bianca påkörd av en av grannarna utanför sitt hus. Är det en tragisk olycka eller har någon med berått mod kört på Bianca?
Jag gillar att boken berättas ur 3 olika perspektiv, det ger mer liv åt berättelsen. Författaren är skicklig i sitt språk och har en förmåga att fånga läsaren. Om du bara ska läsa em bok i sommar så välj Mattias Edvardssons Goda grannar.
Författaren har gjort det igen! Den här boken är till och med bättre än ”En helt vanlig familj”

En riktigt spännande bladvändare. Det är obehagligt! Det är tragiskt! I boken får vi följa flera av karaktärerna, både före och efter olyckan. Hur är grannarna på Bråkmakargatan egentligen? Döljer de något? Är allt så idylliskt och trivsamt som vid första intrycket? Och så slutet, som författaren är en mästare på...
Läs, ni kommer inte att bli besvikna!
Självklart full pott!
Goda grannar är en mycket välskriven berättelse om vad som kan hända när människor man kommer nära inte visar sig vara den man trodde de var.
Mattias Edvardsson lyckas i sina korta kapitel få till en riktigt bra bladvändare där utgången känns oviss till sista sidan.
Utan tvekan ett toppbetyg. Mina höga förväntningar överträffade. Spänning från första till sista sidan.
Den här boken måste ni läsa!!
Vad gör man när nästan alla i villakvarteret har ett lik eller två i garderoben, vad är sanning, vad är lögn bland alla rykten?
Boken har ett virrvarr av lögner, hat, svartsjuka och massa galenskaper.
Ingenting är som man tror.... Vilket slut!!